19.4 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
Home* BijzonderPurmerender legt 20.000 stuks zwerfafval vast.

Purmerender legt 20.000 stuks zwerfafval vast.

Purmerend – Purmerender Dirk Groot is druk bezig met een project waarbij hij in zijn woonplaats honderd dagen achter elkaar elke dag minimaal 200 stuks zwerfafval opraapt, fotografeert en administreert. Inmiddels is hij hierbij de grens van 20.000 stuks gepasseerd.

Één man, 100 dagen lang, 200 stuks zwerfafval

Groot, ook bekend als De Zwerfinator, noemt zijn project de “1-100-200 #zwerfie-challenge”. Hij doet dit project om verschillende redenen. Belangrijkste reden is het gedetailleerd onderzoeken waar zwerfafval ligt en waar het uit bestaat. Met de verzamelde data kan er volgens hem gerichter naar oorzaken en oplossingen worden gekeken dan met de gebruikelijke meetmethoden. “De meeste methoden richten zich op beeldkwaliteit en niet op de realiteit”, aldus Groot die actief strijd tegen zwerfafval en plastic soep. Dit doet hij onder andere door zelf zwerfafval op te rapen en het geven van gastlessen en lezingen over deze onderwerpen.

20.000 #zwerfie’s

De 20.000 stuks die hij nu heeft verzameld vormen de eerste mijlpaal binnen het project. Dit aantal staat voor de hoeveelheid zwerfafval die er wordt opgeruimd als één op de vier inwoners van Purmerend één stukje opraapt. “Stel je nou eens voor dat een kwart van de Purmerenders dat elke dag doet, één stukje oprapen. Dan is de stad binnen een week helemaal schoon en dat wil ik graag laten zien. Door dit grafisch op een kaart zichtbaar te maken en door het opgeraapte zwerfafval aan het eind van het project op een centrale plek in Purmerend tentoon te stellen.”

Data verzamelen en analyseren

Elk opgeraapt stukje zwerfafval wordt met de App Litterati gefotografeerd en geadministreerd. Ook wordt het zwerfafval gescheiden in een groot aantal categorieën en daarna gewogen. Hierdoor wordt er niet alleen inzicht verkregen in de aantallen, maar ook in het gewicht dat de verschillende soorten zwerfafval vertegenwoordigen. “We meten alle afvalstromen in gewicht, dus het is eigenlijk vreemd dat we dat ook niet vaker met zwerfafval doen. Gewicht is namelijk een factor die de milieu-impact mede bepaalt, maar ook de opruim- en verwerkingskosten waar we met z’n allen voor opdraaien”.

De verzamelde data wordt door de Zwerfinator uitgebreid geanalyseerd en op basis hiervan wil hij met verschillende partijen kijken hoe het probleem van zwerfafval op een effectievere manier kan worden verminderd. “Want hoe hard er nu ook wordt gewerkt om het allemaal op te ruimen en mensen bewust te maken: we lopen nog altijd achter de feiten aan, zwerfafval is er nog steeds. Het neemt eerder toe dan af en voorkomen is natuurlijk de kunst”.

Het vervolg van de challenge

De 1-100-200 #zwerfie-challenge van de Zwerfinator gaat nog door tot en met 13 december. Wie een keer een stuk mee wil lopen is van harte welkom. Dagelijks zet Groot updates op twitter via zijn account @zwerfinator en ook is hij te volgen via Facebook en Instagram.

Voor meer info: mail naar [email protected] of bel naar 06-81503456.

Zie ook http://zwerfinator.nl/onderzoek-zwerfafval/

Kaart 20.000 stuks zwerfafval: https://www.google.com/maps/d/viewer?usp=sharing&mid=10yCgUFcOocuPvUqDy8OtLACPt4sSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,962FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
19.4 ° C
20.6 °
18 °
74 %
0.5kmh
100 %
zo
24 °
ma
23 °
di
20 °
wo
20 °
do
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.