14.7 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
HomeColumnDe wekelijkse column van Tor Narra!

De wekelijkse column van Tor Narra!

Turbo-lentie!

De turbo gaat erop! Op de nu eenmaal optredende turbulentie die ‘elke organisatie’ bij een organisatieverandering nu eenmaal doormaakt. Zo was de algemene uitleg van burgemeester Bijl van Purmerend op de al maanden repeterende vragen over de vermeende onrust onder zijn ambtenaren. Wat dan precies de ‘organisatieontwikkeling’ is wordt niet duidelijk. Algemene kreten als, ‘van buiten naar binnen’; ‘context gedreven’; en ‘van tellen naar vertellen’ zijn de sleutelbegrippen die worden gebezigd als ‘de nieuwe wijze van werken’. Géén organisatiemodel, anders dan dat goed functionerende ambtenaren het veld moeten ruimen. Wel een bepaalde visie, van een club managementgoeroes die ‘de betekenisgeving van ons leven’ als uitgangspunt heeft. De landelijke politie – die al ervaring met deze ‘methodiek’ heeft opgedaan – is hier achteraf overigens niet erg blij van geworden.

Enkele maanden geleden werd de raad van Purmerend geconfronteerd met een anonieme brief. Van ambtenaren die stevige kritiek uitten op het feit dat er collega’s worden ‘uitgewerkt’ die zogenaamd ‘niet meer aansluiten bij het nieuwe werken’. Er werd in deze brief gesproken over een angstcultuur, manipulatie en een autocratische wijze van de aansturing van de organisatie. Door burgemeester Bijl werd dit afgedaan met de woorden dat ‘het niet mogelijk is om op een anonieme brief te reageren’. Ja, dat klopt natuurlijk wel, want naar wie moet je dan antwoorden? Ware het niet dat de anonieme melders wel concrete feiten aandroegen die alleen maar ambtenaren weten. De complottheorie dat een buitenstaander hier in de ketel wil roeren is met name hierom dan ook erg verwaarloosbaar. Ik wil maar zeggen dat met het negeren van deze brief het probleem niet weg is. Dat bestaat nog! En buiten de invloedssfeer van de gemeenteraad rijdt de kar ongegeneerd door.

Waren er ten tijde van het ontstaan van de ‘geruchten’ al drie afdelingsmanagers ‘vriendelijk’ uit de gemeenteorganisatie weggeleid en het plotselinge en te stille vertrek van de gemeentesecretaris een feit? Zijn er wederom twee afdelingsmanagers die de organisatie ‘met stille trom’ gaan verlaten. Zij laten er weinig over los, hetgeen doet vermoeden dat zij zwijgplicht hebben gekregen.

In mijn controlerende functie als raadslid heb ik deze zaak in het maatschappelijk daglicht getrokken. Het is niet niks als ambtenaren in opstand komen tegen hun eigen bestuurders. Het weg bagatelliseren als ‘enige turbulentie’ is dan ook vooral erg naïef. Noemt u mij maar die gemeentelijke organisaties op waarbij én de OR naar de rechter moet stappen én het personeel een noodkreet schrijft. Ik durf het aan te stellen dat de Purmerendse ‘turbulentie’ meer het karakter van ‘een olifant in de porseleinkast’ vertoont.

De goeroeclub kijkt ook naar buiten. Zo heeft het alle schijn dat de bij de gemeente aangesloten dienstverleners (veelal stichtingen in het sociaal domein) de ‘hete adem’ van het nieuwe werken ook gaan merken. Bij deze veelal door de gemeente gesubsidieerde uitvoerders leeft het gevoel dat hun functioneren onterecht ter discussie wordt gesteld, waarbij vooral ‘op de man wordt gespeeld’.

Soms komt het voor dat dergelijke zaken in vertrouwelijke stukken aan raadsleden kenbaar worden gemaakt, met als gevolg dat zij nooit volledig zicht krijgen op de feitelijke situatie. En de informatie die zij wel krijgen niet publiekelijk mogen gebruiken. Zo wil ik maar zeggen, dat bepaalde zaken onder het mom van vertrouwelijk wel erg handig aan democratisch controle kunnen worden onttrokken.

Kort geleden is bekend geworden dat het gemeentebestuur een subsidie heeft geweigerd waarbij zij de indruk heeft achtergelaten er van door te willen gaan met het intellectueel eigendom van de indiener. In deze behandeling heeft de gemeente vreemde en procedurele fouten gemaakt. Helaas heb ik hiervan een (verplichte) melding van integriteitsschending moeten doen toen mij deze zaak bekend werd. Verder heb ik vragen gesteld over het openbaar maken van stukken over één van de stichtingen omdat ik van mening ben dat deze stukken de toets van openbaarheid best kunnen doorstaan.

En dan begint ‘het gerommel’. Vertragen van de beantwoording van mijn vragen. Ambtenaren die aan buitenstaanders vertellen dat zij het vertrouwen met de gemeente op het spel zetten als zij zich met ‘mij ophouden’? En de wens van burgemeester Bijl en de griffier mij op het matje te roepen over ‘de wijze waarop ik als raadslid in één van deze dossiers optreedt’? Vindt u het vreemd dat ik een beetje begin te geloven wat onze anonieme ambtenaren precies bedoelen?

Tor Narra
29 november 2016Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.7 ° C
16.2 °
12.8 °
63 %
2.2kmh
100 %
wo
14 °
do
16 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.