8.4 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomeColumnColumn van Eline!: Het Bijltje van Bijl

Column van Eline!: Het Bijltje van Bijl

Mooi is dat he? Stemrecht. Het recht van vrijheid van meningsuiting. Het feit dat je overal iets van mag vinden. We maken er allemaal dankbaar gebruik van. Het is niet voor niets grondwet nummer 7 in ons land. We mogen -binnen de grenzen van de wet- zeggen en stemmen wat we willen. Dat mogen we allemaal. Behalve 23 individuen in onze gemeenteraad. Die hebben te maken met het Bijltje van Bijl.

Ik geef het toe. Mijn conclusie van deze column is een stevige. En ik nodig een ieder van deze 23 personen van harte uit om mij van iets anders te overtuigen. Zou ik ook graag de mening van de raadsleden van D66 horen. Zij behoorden immers tot 6 maanden terug ook tot dit groepje. Tot het moment dat zij werden ingeruild.

Een klein lesje gemeentelijke politiek: De inwoners van Purmerend mogen een keer in de vier jaar gemeentelijk stemmen. Via deze procedure wordt de gemeenteraad gekozen. De grootste partij gaat met de andere partijen in onderhandeling. Ze vormen samen een groep die de meerderheid heeft qua aantal zetels in onze raad. Dat zijn er 35 in Purmerend. Deze meerderheid vormt de coalitie. De overige partijen heten de oppositie.

De partijen van de coalitie leveren de wethouders. De wethouders en de burgemeester vormen samen het college. Het college maakt het beleid. En over het beleid wordt gestemd in de gemeenteraad. Alle grote plannen die gevolgen hebben voor de gemeente moeten een meerderheid hebben in de raad. Hoe mooi is dat ooit uitgedacht.

Het is logisch dat sommige partijen een stukje van hun eigen plannen moeten laten varen. Want wil je een college vormen waarin twee partijen zitten die over vijf dingen hetzelfde denken, maar over twee dingen een tegenovergestelde mening hebben, werkt dat uiteraard niet. De partijen bepraten eerst achter vier muren aan welke plannen ze willen vasthouden en waar ze een compromis over willen sluiten. Het zogenoemde “coalitie akkoord”.

Tot zoverre is het duidelijk. Iedere gemeente in Nederland werkt op deze manier. Maar in Purmerend is er iets bijzonders aan de hand. Wij hebben hier te maken met “Het Bijltje van Bijl”.

En nee, ik suggereer hier niet dat onze burgervader Don Bijl de boel over-regisseert. Ik zou zelfs niet willen suggereren dat Dhr. Bijl hier een actief aandeel in heeft. Maar ik constateer wel een flink probleem. En onze burgemeester is de baas van het college en daarmee verantwoordelijk. Bovendien allitereert het zo lekker: Het Bijltje van Bijl.

De coalitie in Purmerend heeft namelijk een heel erg bijzonder talent. Iedereen, niemand uitgezonderd, is het namelijk altijd met elkaar eens. En dat is heel erg knap. Iedere landelijke politieke partij, iedere Ondernemers Raad, iedere Raad van Bestuur, ja zelfs iedere tafeltennisvereniging zou willen dat er zo een eengestemdheid is als in onze raad.

Zelfs als er door de oppositie een motie wordt ingediend, waarin er gevraagd wordt om een aanvullend onderzoek bij bijvoorbeeld een overschrijding op een bouwbudget van 1.3 miljoen euro, vindt de gehele coalitie dat niet noodzakelijk. Iedereen binnen de coalitie is het totaal eens met de wethouder. Een summiere belofte is genoeg om net niet helemaal voor aap te staan. Gevoelsmatig dan, want ik – en vele anderen met mij – vind er een heleboel van.

Alsof er een figuurlijke bijl boven hun hoofden hangt, doen niet alleen de fractievoorzitters hun beloofde woordje. Ook alle overige coalitie-raadsleden drukken op het beloofde stemknopje. Bij de oppositie zie je nog wel eens een verschil in de keuzes van de raadsleden. Maar de coalitie is unaniem. Altijd. En als het penibel dreigt te worden? Nou dan wordt er gewoon gevraagd om een hoofdelijke stemming. Dan is het tenminste duidelijk als er coalitielid een andere stem uit zou brengen.

D66 kan hier over meepraten. Het mag niet gezegd worden. Het wordt ontkend. Maar het tegendraadse stemgedrag van een van de leden van de partij zal mede de oorzaak zijn dat deze partij op een hele slinkse manier uit de coalitie is gezet.

En als ik dit allemaal mis heb? Als dat echt zo is, dan wil ik de verantwoordelijk wethouder die alle monden in zijn college – maar ook daar buiten – dezelfde kant op weet te krijgen, uitnodigen voor een bestuursfunctie. Bij voorkeur bij een grote Nederlandse International. Bravo. Wat een leiderschap.

Wie staat er op? Wie pakt het compliment? Wie heeft er het Bijltje van Bijl?

Eline Ploch

Kopfoto: PixabaySteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,796FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.4 ° C
9 °
7.8 °
82 %
4kmh
100 %
wo
8 °
do
8 °
vr
9 °
za
7 °
zo
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.