17.1 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
Home112Automobilisten bekeurd voor ondeugdelijke verlichting

Automobilisten bekeurd voor ondeugdelijke verlichting

Purmerend – Tijdens een controle op de Laan der Continenten heeft de politie maandagavond zeventien bestuurders bekeurd omdat de verlichting van hun auto niet goed werkte. Twee bestuurders die ter plaatse de defecte lamp(en) wisten te vervangen, mochten hun bon meteen weer verscheuren.

De andere bekeurde automobilisten die het defect niet ter plaatse konden verhelpen, mogen op een later moment in de herkansing. Wanneer zij op het afgesproken moment op het politiebureau komen aantonen dat de verlichting weer goed werkt, hoeven ook zij de bon niet te betalen. De ‘actie’ van maandagavond in Purmerend was eenmalig en bedoeld om extra aandacht te vragen voor het belang van goede verlichting. Bestuurders die geen (goede) verlichting voeren, krijgen vanaf heden weer ‘gewoon’ een bekeuring.

Veiligheid
Omdat het vroeg donker is en veel auto’s hun verlichting niet in orde hebben, controleert de politie extra op verlichting. De wintermaanden met vaak slechte weersomstandigheden vereisen goede verlichting. Goed zicht is van groot belang voor de verkeersveiligheid. Daarnaast is het ook belangrijk dat andere weggebruikers u goed kunnen zien.

 

Autoverlichting: de regels

Dimlicht:

‘s Nachts en overdag bij slecht zicht, is het verplicht om dimlicht te voeren. Gebruik je mistlicht? Dan hoeft het dimlicht niet aan te staan.

Groot licht:

Groot licht mag je alleen voeren als het donker is er andere (tegemoetkomende) weggebruikers er geen last van hebben. Tegenliggers kunnen anders verblind worden door het felle licht. Daarnaast mag je het groot licht ook niet gebruiken als je op korte afstand achter iemand rijdt. Het gebruik van groot licht mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Maar in de praktijk komt het er op neer dat het vooral op de wat stillere, slecht verlichte wegen buiten de bebouwde kom wordt gebruikt.

Mistlicht:

De mistlampen aan de voorkant van de auto mogen branden als het mistig is, er sneeuw valt of bij hele heftige regenbuien die het zicht ernstig beperken. De mistlampen achter mogen uitsluitend gebruikt worden wanneer het zicht minder dan 50 meter is. Dus niet als het regent. Bij het gebruik van de mistlampen hoeft het dimlicht niet aan.

Achterlichten auto:

Het achterlicht van de auto moet altijd branden bij het gebruik van dimlicht, groot licht, stadslicht of mistlicht.

Kentekenplaatverlichting:

De verlichting van het kenteken moet altijd branden.

Breedstralers en verstralers:

Het gebruik van breedstralers en verstralers zijn op dit moment niet opgenomen in het wegenverkeersrecht en mogen dan ook gebruikt worden op de openbare weg.

Derde remlicht:

Auto’s die na 30 september 2001 in gebruik zijn genomen, moeten een derde, rood remlicht hebben.

Boetebedrag

De boetebedragen voor ondeugdelijke verlichting vindt u op www.om.nl/onderwerpen/boetebase.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
17.1 ° C
18.3 °
15.5 °
71 %
4.9kmh
18 %
za
19 °
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.