GemeentePurmerendSport

Sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat is veilig

Purmerend – Na de uitzending ‘Gevaarlijk spel’ van Zembla ontstond onrust bij ouders, sporters en sportverenigingen over kunstgrasvelden ingestrooid met rubbergranulaat. Volgens de programmamakers zouden de rubberkorrels op de velden schadelijk zijn voor de gezondheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)RIVM heeft dit onderzocht. In het onderzoeksrapport beschrijft het instituut dat er weliswaar gevaarlijke stoffen in het rubber voorkomen maar dat er geen risico’s zijn voor de gezondheid van de gebruikers van de velden. Er kan dus veilig worden gesport. Ook op de kunstgrasvelden van FC Purmerend, vpv Purmersteijn, vv De Wherevogels en Rugbyclub Waterland.

Wethouder Roald Helm vindt de uitkomsten van het onderzoek belangrijk om ongeruste ouders, sporters en de betreffende sportverenigingen zorgvuldig te informeren. Hij waardeert het hoe sportverenigingen de afgelopen maanden het hoofd koel hebben gehouden zodat trainingen en competities zijn gewoon door konden gaan. Ook de GGDZW onderschrijft de  conclusies en aanbevelingen van het RIVM.

Elke ondergrond voor kunstgrassportvelden heeft voor- en nadelen. Als de oudste velden in Purmerend omstreeks 2018 aan vervanging toe zijn, zal de gemeente advies inwinnen bij Spurd en de GGD over de meest innovatieve oplossingen waarbij uiteraard ook gezondheidsaspecten worden meegewogen.

Het onderzoeksverslag van het RIVM en een Vraag & Antwoord lijst zijn via de gemeentelijke website bereikbaar. Het RIVM heeft een Publieksinformatielijn via 0800 0480. De GGD informeert over gedragsregels voor sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat www.ggdzw.nl/kunstgrasvelden.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.