22 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomeColumnColumn van Eline!: Een kerstgedachte voor alle Purmerenders

Column van Eline!: Een kerstgedachte voor alle Purmerenders

Het is 21 december. Een klein jongetje met de naam Tijn meldt zich, met zijn vader, bij het glazen huis van Serious Request. Hij is 6 jaar oud. Hij heeft hersenstamkanker. De 7 jaar zal hij niet halen. 100 euro ophalen door nagels te lakken, dat was zijn doel, zijn kerstgedachte. Ik denk dat jullie allemaal weten wat er daarna gebeurde.

Op het moment dat ik deze column schrijf staat de teller van de Lak-Aan actie van Tijn op 1.3 miljoen euro. Het Rode Kruis is stom verbaasd. En het nummer Tijn, speciaal geschreven voor de jongen door Sanne Hans, wordt massaal aangevraagd. Wat je ook vindt van het doel van Serious Request, voor de actie van deze jongen kun je alleen maar respect hebben.

Er zijn niet veel mensen op deze wereld die het alleen maar voor de wind gaat. Geliefden die overlijden, werkeloosheid, scheidingen, ziekte, schulden, zorg voor naasten, zorg om naasten. Grote zorgen die we allemaal wel eens meemaken in ons leven.

Als ik mijn 2016 bekijk, is het een heel roerig jaar geweest. Vol met grote dieptepunten en grote hoogtepunten. 2016 is in ieder geval voor mij een jaar om niet snel te vergeten en ik hoop dat het de basis zal vormen voor een rustig en gelukkig 2017.

Twee weken geleden vroeg ik op een aantal Facebookgroepen aan jullie, welke Purmerender jullie extra in het zonnetje wilden zetten en waarom. De reacties die ik kreeg waren overweldigend en veel te veel om hier allemaal neer te zetten. Van persoonlijke contacten die met kleine dingen het verschil maken tot aan Purmerenders die zichzelf heel erg zichtbaar hebben gemaakt in onze stad.

De drie initiatieven die telkens weer terug kwamen zijn:

  • Dirk Groot – alias Zwerfinator – met zijn eindeloze inzet om de wereld zich bewust te laten van het probleem van zwerfafval. Onder het motto “Klagen Loont Echt Absoluut Niet”, laat hij zien hoe een kleine dagelijkse handeling een wereld van verschil kan maken.
  • De mensen en vrijwilligers van Inloophuis Wij-allemaal. Een inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten, naasten en hun nabestaanden.
  • De vrijwilligers van initiatieven als De kledingbank, De weggeefwinkel en De weggeefhoek. Zij maken het leven van Purmerenders die in (stille) armoede leven een beetje makkelijker. Zij doorbreken een taboe, die veel mensen nog steeds ervaren.

Deze mensen laten zien dat particuliere initiatieven een wereld van verschil kunnen maken in deze wereld. Ook met een klein gebaar kun je dat verschil maken. En gelukkig zijn er verschrikkelijk veel mensen in onze stad die een verschil maken. Door grote dingen. Door kleine handreikingen.

Ik tel mijn zegeningen voor 2017. Ik hoop dat jullie dat ook zullen doen. Het leven is te mooi om de vervelende dingen de overhand te laten nemen. Hoe uitzichtloos het leven ook mag lijken. De dagen gaan vanzelf voorbij.

Ik hoop ook dat steeds meer mensen iets willen doen voor anderen om zich heen die het moeilijk hebben. En zo iets kunnen toevoegen aan hun leven. Een wekelijks kopje koffie. Iets regelen dat voor de ander lastig te organiseren is. Vaak kost het niet meer dan een beetje tijd en aandacht.

Zoals ik al zei, ik heb lang niet iedereen kunnen taggen in dit bericht. Daarom nodig ik iedereen uit om hieronder iemand te bedanken, wellicht met een kleine omschrijving waarom. Gewoon iemand die met een klein of een groot gebaar een verschil heeft gemaakt in 2016. Op maatschappelijk of op persoonlijk gebied.

Wie tag jij?

Eline Ploch

Kopfoto: PixabaySteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
22 ° C
23.9 °
20.6 °
65 %
2.7kmh
1 %
ma
21 °
di
20 °
wo
21 °
do
23 °
vr
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.