Regionaal

Vogelgriepvirus breidt zich uit

Regionaal – In steeds meer gemeenten in Noord-Holland worden dode wilde watervogels gevonden. Waren het aanvankelijk meestal kuifeenden, de laatste week worden ook steeds meer smienten aangetroffen. Medio november stelde de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) het H5N8-virus vast bij dode watervogels rond de Gouwzee. Ook landelijk stelt de NVWA vaker vogelgriep vast. Raak de vogels niet aan en meld de vindplaats bij de gemeente of hoogheemraadschap.

Inmiddels is vogelgriep H5N8 vastgesteld in de regio Waterland, Den Oever, Enkhuizen/De Kreupel, Oostzaan/’t Twiske, Texel en Limmerdie/Akersloot, Medemblik, Alkmaar/Eilandspolder, polder Mijzen, Opmeer/Kolk van Dussen en de polders de Schermer, de Beemster, Beetskoogkade en Beschoot. Meldingen van dode vogels komen ook uit Hoorn/De Hulk, Schardam/Floriskoog, Anna Paulowna/Waterberging Twisk. Het virus is hier nog niet vastgesteld.

Het aantreffen van meerdere dode vogels op één plek kan wijzen op vogelgriep. Neemt u contact op met uw gemeente (wanneer de kadavers binnen de bebouwde kom liggen) of het hoogheemraadschap (buiten de bebouwde kom) via 072- 582 8282. Raak de kadavers niet aan.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.