Purmerend

Bagage in beslag genomen van Purmerendse journalist

Amsterdam – De Purmerendse journalist Michel Spekkers is zaterdagavond op Schiphol aangekomen. Hij zou daar de door hem van de MH17 crashsite meegenomen voorwerpen, waarover de afgelopen dagen veel door hem is getwitterd, aan de politie overhandigen.

Zie ook dit bericht: https://regiopurmerend.nl/2017/01/06/purmerender-brengt-resten-crash-mh17-naar-nederland/

Op Schiphol bleek dat een andere journalist Stefan Beck, die samen met Spekkers verslag bracht vanuit het gebied, een rugzak van Spekkers op zijn eigen naam had ingecheckt. Ook bleek Beck filmopnamen te hebben gemaakt van dienstdoende verbalisanten die op Schiphol aanwezig waren om de door Spekkers van de crashsite veilig gestelde voorwerpen in ontvangst te nemen.

Spekkers weigerde vervolgens foto- en filmmateriaal van de crashsite beschikbaar stellen ten behoeve van het onderzoek. Ook bleek hij heimelijke geluidsopnamen te hebben gemaakt.

Metaaldelen

De indruk is ontstaan dat mogelijk niet alle voor het onderzoek relevante voorwerpen vrijwillig zouden worden afgestaan. De bagage van beide journalisten is daarop in beslag genomen en ter plaatse bekeken. Daarbij zijn diverse zakjes met vermoedelijk metaaldelen aangetroffen, alsmede één voorwerp dat mogelijk een menselijke rest zou kunnen zijn.

Deze voorwerpen zaten allen in de rugzak van Spekkers die op naam van Beck was ingecheckt.

De mogelijk van vlucht MH17 afkomstige voorwerpen zullen zo spoedig mogelijk worden onderzocht. De gegevensdragers van beide personen zijn voor nader onderzoek in beslag genomen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft hier direct actie op ondernomen omdat er mogelijk sprake zou zijn van onrechtmatige inbeslagname. Hierop zijn de gegevensdragers verzegeld en is het nu wachten op uitspraak van de Rechter Commisaris over de rechtmatigheid van de inbeslagname.

Kopfoto: Michel Spekkers


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.