20.3 C
Purmerend
woensdag 10 juli 2024
HomeColumnDe wekelijkse column van Tor Narra!

De wekelijkse column van Tor Narra!

De basis van het basisinkomen!

De grootste coalitiepartij van de gemeenteraad in Purmerend heeft er een handje van om vooral met andermans veren te pronken. Zo worden er veelal tweets en artikelen door deze partij aangehaald die vooral de ideeën van anderen in ons land profileren.

Zoals het door deze partij geplaatste artikel van Binnenlands Bestuur dat gaat over een Nederlandse variant op het basisinkomen. En als we er toch vanuit moeten gaan dat deze coalitiepartij veelal met haar veren loopt te wapperen op krediet van anderen mag ik mogelijk met u aannemen dat de partij achter de zaken staat die zij ‘door publiceren’. Laten we het maar het voortschrijdend inzicht noemen, want het verkiezingsprogramma van de partij zegt niets over hun wensen tot invoering van het basisinkomen? Blijkbaar is de partij er voorstander van.

In het aangehaalde artikel is het Finse experiment als basis genomen. In dat land wordt het basisinkomen ingevoerd onder 2000 willekeurig gekozen mensen die zonder werk zitten. Uiteindelijk moeten de resultaten uitwijzen of de Finse aanpak zal slagen.

In ons land gaan we er dus ook aan denken, zoals het artikel stelt. Een aantal Nederlandse gemeenten gaan nu ‘een vergelijkbaar experiment’ in gang zetten. Vooral de gemeente Groningen, Utrecht, Tilburg en Wageningen zien het experiment met het basisinkomen wel zitten. En we noemen het dan de Nederlandse variant op het Basisinkomen.

En hoe ziet deze variant er dan uit? En wat vinden de proefgemeenten van de mogelijke invoering van een basisinkomen dan? Domweg gesteld? Eigenlijk niets! Wat zij vooral niet doen is het invoeren van het basisinkomen!

Wat wordt voorgesteld is het behouden van het verstrekken van uitkeringen, blijvende controle op de bijstandsuitkeringen en wat ‘deregulering’ in de mate van vrijheid die onze uitkeringsgerechtigden boven op hun bestaande uitkering krijgen. De enige ‘vernieuwing’ is dat de proefpersonen ongestraft straks 20,4% mogen gaan bijverdienen. In dat geval geen sollicitatieplicht meer krijgen opgelegd en aldus intensiever kunnen worden ‘begeleid’ naar werk dat er niet is.

Open deuren in een bestaand systeem waar vooral controle de hoofdmoot blijft van deze volksverlakkerij. Dit heeft niets maar dan ook helemaal niets te maken met een basisuitkering van welke orde dan ook. En voor diegenen die het verschil nog niet goed weten is, dat een basisinkomen (in de oer betekenis ervan) zonder enige plicht en verantwoording wordt verstrekt, zoals in Finland! Dit dus in schril contrast tot de experimenten van onze controlefreaks hier in de experimentengemeenten.

De gemeente Utrecht “denkt dat de tijd rijp is voor een andere uitvoering van de bijstandsuitkering”, zo stelt zij. En dat is dus precies wat het is. Niet meer dan een andere invulling van de controlerende overheid op het verstrekken van bijstandsuitkeringen. Het is zeer ongepast om het vehikel van de basisuitkering te gebruiken als ‘massagemiddel’ om medeburgers iets totaal anders in de maag te splitsen.

De grootste lokale partij in de gemeenteraad van Purmerend zou zichzelf vooral met het plaatsen van dergelijke artikelen onder eigen titel moeten afvragen, of zij inhoudelijk wel voldoende kennis van de materie zelf heeft en tevens of zij zich wel door dergelijke demagogie moet laten leiden.

Tor Narra
10 januari 2017Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,960FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
20.3 ° C
21.2 °
19.4 °
75 %
4kmh
86 %
wo
21 °
do
19 °
vr
15 °
za
17 °
zo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.