Purmerend – Uit de monitor woningvoorraad die afgelopen week door het college werd gepresenteerd bleek dat er in 2016 van 598 woningen uit Purmerend de prijsklasse onbekend is. De prijzen van huizen wordt door de gemeente gebruikt om de jaarlijks onroerend zaak belasting te berekenen.
Aanleiding voor raadslid Peter Willig (AOV) om technische vragen te stellen aan het college. Willig wil weten of er wel onroerend zaak belasting bij deze woningen wordt geheven en indien deze wordt geheven hoe dan de grondslag tot stand komt. Ook stelt Willig de vraag waarom er voor deze woningen geen deskundige inschatting is gemaakt.
De monitor woningvoorraad is een extractie van gegevens uit Purmerend in Cijfers. Ook andere cijfers zijn daar te vinden. Klik op het plaatje om de website te openen.
Alle gemeenten in Nederland heffen de ozb. Purmerend haalt zo’n 13 miljoen per jaar binnen. Tijdens deze bestuursperiode (2014-2018) is afgesproken dat de OZB niet word verhoogd en dat alleen een inflatiecorrectie wordt toegepast. Deze belasting beslaat zo’n 8% van de totale gemeentelijke inkomsten per jaar. Elke gemeente mag de ozb-tarieven zo hoog maken als zij wil, maar de Vereniuging van Nederlandse Gemeenten heeft met de Rijksoverheid afspraken gemaakt over de maximale stijging van de landelijke ozb-opbrengst. Dit heet de macronorm. De ozb is, met een opbrengst van niet meer dan 1,6 procent van de landelijke belastingopbrengst, een kleine belasting.