14.5 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomePurmerendAfval scheiden is helemaal zo moeilijk niet

Afval scheiden is helemaal zo moeilijk niet

Purmerend – Op maandag 16 januari sloten Purmerend en Beemster officieel het project 100-100-100 af. De deelnemers zetten zich in om honderd dagen lang zo min mogelijk restafval over te houden. Ondanks de vrieskou kwamen enthousiaste deelnemers graag langs om ervaringen en tips te delen. Over één ding is iedereen het eens: afval scheiden is helemaal zo moeilijk niet.

Wethouder Aagje Zeeman (Beemster) heette iedereen van harte welkom, waarna de resultaten van de afgelopen periode werden gepresenteerd. Onder de deelnemers was wethouder Mario Hegger uit Purmerend: “Wij stonden thuis op een gegeven moment te discussiëren over waar de lege haarlakbus moest. Nou, dan juich je als je ziet dat die bij het pmd-afval mag, want dat scheelt weer restafval. Het wordt echt een wedstrijd!” Er zijn meer producten die onduidelijkheid geven, zoals mosselschelpen. Je zou denken gft, maar de schelpen zijn zo hard dat ze bij het restafval moeten. Deelnemer Pepijn van Halderen: “Ik maak de schelpen klein en gooi ze in de tuin, dan heb je er helemaal geen afval van.”

Scheiden loont, ook in de portemonnee

De resultaten liegen er niet om: gemiddeld veroorzaakten we in 2015 zo’n 290 kilo aan restafval per persoon. De deelnemers aan 100-100-100 hielden in honderd dagen gemiddeld 8,1 kilo over. Doorgerekend naar een jaar kom je dan op ruim 29 kilo – slechts 10% van het gemiddelde. Binnenkort weten we hoeveel restafval we met zijn allen in 2016 hebben veroorzaakt. Hoe minder restafval we over houden, hoe voordeliger dat is. Nu al is de afvalstoffenheffing 20 euro minder per huishouden. Afval scheiden loont dus echt, niet alleen voor het milieu, maar ook in de portemonnee.

Duurzaamheidscafé in De Oorsprong

Pepijn van Halderen en Dirk Groot – ook bekend als de Zwerfinator – nodigen iedereen uit om langs te komen in het Duurzaamheidscafé. Zij begonnen hiermee tijdens 100-100-100, maar gaan dit jaar door. Elke tweede vrijdag van de maand komen ze van 19.00 tot 21.00 uur samen in De Oorsprong om tips uit te wisselen voor een duurzaam leven. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Duurzaamheidscafé Purmerend.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
14.5 ° C
15.6 °
13.3 °
80 %
0.8kmh
8 %
do
23 °
vr
26 °
za
28 °
zo
23 °
ma
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.