7 C
Purmerend
woensdag 24 april 2024
HomeRegionaalGrooming is moderne vorm van kinderlokken

Grooming is moderne vorm van kinderlokken

Vandaag (woensdag 25 januari 2017) start in de rechtbank Amsterdam de rechtszaak tegen een 38-jarige man die ervan wordt verdacht vanuit Nederland 34 overwegend minderjarige meisjes te hebben aangezet tot het verrichten van ontuchtige handelingen. Hij zou de meisjes, afkomstig uit Europa, Canada en de VS, via internet hebben gechanteerd met naaktfoto’s en -filmpjes van henzelf en hen hebben gedwongen opnieuw voor de webcam te poseren. Ook wordt hij verdacht van afpersing van 5 volwassen mannen. Door zich voor te doen als minderjarige jongen, verleidde hij hen tot het verrichten van seksuele handelingen voor de webcam. Hij dreigde de beelden openbaar te maken als er niet betaald zou worden. Het is niet de enige rechtszaak tegen de man: Canada heeft om zijn uitlevering gevraagd voor berechting in de zaak van een van zijn slachtoffers, Amanda Todd. Het verleiden via internet van minderjarigen wordt ook wel ‘grooming’ genoemd. 4 vragen en antwoorden over dit verschijnsel.

Wat is grooming?
Grooming is de Engelse term voor paaien, verleiden. Maar het woord wordt tegenwoordig vaak in een andere betekenis gebruikt. Het gaat dan over het via internet benaderen en verleiden van minderjarigen (onder de 16 jaar) door een volwassene met als uiteindelijk doel seksueel contact te hebben. Grooming is dus in feite een moderne vorm van kinderlokken. Groomers zijn actief op websites die kinderen bezoeken. Denk aan de populaire social media maar ook aan spelletjes-sites. Vaak gaat het bij grooming om een langlopend proces waarbij de volwassene door regelmatig chat- en e-mailcontact langzaam het vertrouwen wint van het kind. In veel gevallen doet de volwassene zich daarbij voor als een leeftijdsgenootje. Zo probeert de volwassene de seksuele drempels en remmingen van het kind te verlagen.

Is grooming strafbaar?
Grooming is sinds 2010 strafbaar onder artikel 248e van het Wetboek van Strafrecht. Voor de strafbaarheid van grooming (maximale gevangenisstraf 2 jaar) is het geen vereiste dat er in de ‘echte’ wereld ook contact is geweest tussen volwassene en kind. Wel dat de groomer een voorstel tot een ontmoeting heeft gedaan.

En wat wordt er verstaan onder webcamseks?
Webcamseks is een ander aanzetten tot seksuele handelingen en dat zelf volgen via de webcam. Zolang beide partijen daarmee instemmen én meerderjarig zijn, is webcamseks niet strafbaar. Maar wanneer de webcamseks met een minderjarige plaatsvindt, kan er sprake zijn van een zedenmisdrijf.

Hoe wordt webcamseks met minderjarigen bestraft?
Een minderjarigen bewegen ontuchtige handelingen te plegen is onder meer strafbaar onder artikel 248a van het Wetboek van Strafrecht. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar. Het plegen van ontuchtige handelingen met een minderjarige beneden de leeftijd van 16 jaar kan worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar.

Meer informatie over grooming: www.helpwanted.nl



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,901FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
7 ° C
9.4 °
5.6 °
78 %
9.4kmh
67 %
wo
7 °
do
10 °
vr
12 °
za
15 °
zo
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.