8.6 C
Purmerend
maandag 15 april 2024
HomeColumnDe wekelijkse column van Tor Narra!

De wekelijkse column van Tor Narra!

Beusebos! Een ´stevige kluif´!

Felicitaties zijn op zijn plaats voor ‘De Stichting Vrienden van het Beusebos’. Door het lezerspubliek van het Dagblad Waterland gekozen tot ‘Waterlanders van het jaar’! Een predicaat dat volledig is verdiend! Een – in het begin nog – kleine groep mensen die zich zorgen maakten over de toekomstige bestemming van ‘hun Beusebos’. Een stuk natuurgebied van tien voetbalvelden groot, dat is gelegen in de ‘kom van de A7’ en dat het Purmerendse college ‘houtopstand’ pleegt te noemen.

Het bos zelf trekt zich er overigens weinig van aan en groeit al 45 jaar lekker en ongedwongen door. Daarbij vooral een unieke ´heimat´ biedend aan diverse flora- en faunasoorten. Van (dwerg)vleermuizen tot spinnen, paddenstoelen, kikkers, de rietorchis, bittervoorns, modderkruipers, haviken, buizerds, koekoeken, en grauwe vliegenvangers. Een welhaast unieke symbiose tussen mens en natuur vindt plaats op een gebied pal gelegen aan de ´duurste´ wijk van Purmerend Weidevenne.

Vanaf het begin van de raadsperiode in 2014 hebben de coalitiepartijen een waterdicht pact gesloten over dit terrein. Het moet en zal als ontwikkel locatie dienen en binnen de ´regeerperiode´ geregeld moeten zijn. Op ´vol stoom´ werd er een ontwikkelkrediet van € 100.000 doorheen gestemd en is de ondernemende VVD-wethouder aan de slag gegaan met het actief benaderen van ´de markt´. En tevens een PR-campagne gestart met als resultaat een ´lelijk´ plan, waarop alleen de Toekan nog ontbrak.

En laat deze laatste nu net degene zijn waarmee inmiddels een intentieverklaring is overeengekomen? Toeval kan aan zoveel toeval onderhevig zijn? Context gedreven werken zonder context aan te geven is erg moeilijk te controleren als gemeenteraad. En volgens wiens ´maat´ wordt er gewerkt? Tot op de dag van vandaag staat nog steeds de vraag open ´wie er op welk moment aan de poort van Purmerend heeft geklopt?

Maar ja, binnenkort gaat het ´ontwikkelcollege´ dus op zoek naar een ander stukkie grond, en komt het verhuisbedrijf kratten aanslepen om al de bijzondere beestjes op te sporen, achterna te zitten, deels dood te trappen, tijdelijk op te sluiten en op een volledig onontwikkelde houtopstand te dumpen met de ´democratische´´ boodschap, ´zoek het maar uit´! Het Beusebos is nu ´bouwrijp´, oreert de man waarnaar inmiddels een pad  van de ´Purmerendse parel´ is vernoemd. Eigenlijk is het toch een verloren zaak?

Niet helemaal! De vrienden van het Beusebos hebben niet stilgezeten. Van een klein groepje actief betrokken mensen zijn ze in zeer korte tijd in staat geweest om vele andere sympathisanten voor het behoud van dit unieke stukje bos te organiseren, en zeer zeker ook te mobiliseren. Commissie en raadsvergaderingen over het Beusebos werden goed gevuld met steeds meer betrokken Purmerenders en insprekers. Het heeft zelfs geleid tot een breuk in de coalitie op het moment dat één partij het waagde om het dichtgetimmerde Beusebos akkoord te schenden. Dit politiek gekrakeel leverde spektakel op maar vooral geen wijziging van de voorgenomen onwikkel´lust´!

En? Was er zowaar de eerste Purmerendse massale demonstratieve optocht voor het behoud van het Beusebos richting het Stadhuis. Waar de spannende raadsvergadering werd bijgewoond over wederom een beslissing van het college om de ´vaart´ er vooral ´ in te houden´. En krijgen de aanhoudende vrienden van het Beusebos steeds meer landelijke bekendheid. En daarmee ook het Beusebos zelf als prachtig stedelijk natuurgebied. Steeds meer Nederlanders weten van het Beusebos dank zij onze Waterlanders van het jaar.

Maar daarmee is de strijd voor het behoud van het Beusebos nog niet gewonnen. Daar is meer democratie voor nodig. In de onbelemmerde mogelijkheid in  het opbouwen van je eigen kracht. De wil om je samen met anderen te organiseren. Eens actief iets anders te doen voor je samenleving. Solidariteit, eenheid en vriendschap kweken tussen mensen waar je anders nooit mee te maken had gekregen. Begrip kunnen opbrengen voor andermans standpunt en het dan toch niet met hem eens zijn.  Wat de ´De Vrienden van het Beusebos´ ons vooral hebben geleerd is dat zij al dit bovenstaande uitstekend hebben begrepen, opgepakt en uitgevoerd. Het is aan hen en aan hen alleen te wijten dat ons college er gelukkig ´een stevige kluif´ aan heeft.

Tor Narra
31 januari 2017Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,872FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8.6 ° C
10.1 °
7.2 °
80 %
4.5kmh
95 %
ma
10 °
di
10 °
wo
9 °
do
9 °
vr
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.