23.1 C
Purmerend
vrijdag 19 juli 2024
HomeColumnDe wekelijkse column van Tor Narra!

De wekelijkse column van Tor Narra!

Vooral theater!

Op de gemeenteraad van afgelopen januari stond een motie over het versoepelen van de terugkijktijd bij de aanvraag voor een VOG-verklaring. Een hele mond vol, maar de intentie erachter is dat mensen die in hun veelal jeugdige verleden iets verkeerds hebben gedaan de kans krijgen zich iets eerder te rehabiliteren naar hun samenleving. En biedt het ons – als samenleving – de kans om ook deze mensen ‘op maat’ te behandelen en hen op het juiste pad naar participatie en werk te zetten. De indiener van de motie was en is nog steeds van mening dat het in individuele gevallen mogelijk moet zijn de terugkijktermijn te verkorten, vooral als sprake is van een duidelijk waarneembaar verbetert sociaal gedrag.

Maar geen motie zonder wat theater! Waren er in eerste instantie twee andere fracties die hadden aangegeven de motie te steunen, hebben deze ná ‘het advies’ van de burgemeester de steun ingetrokken! En heeft de motie het niet ‘gehaald’, zoals dat in vaktermen heet. Niet om de inhoud overigens maar meer vanwege ‘het theater’.

Theater dat zich afspeelt in een sfeer van druppelende en niet steekhoudende, ondeskundige en onfatsoenlijke opmerkingen. En verhulde verdachtmakingen die kant noch wal raken. Opmerkingen die moeten suggereren dat de indiener van de motie ‘al contact heeft gehad met ambtenaren’? Opmerkingen van een rivaliserende partij die graag de opportunistische link wenst te maken met ‘zedendelicten’. Waarmee ze vooral de indruk wil achterlaten dat de indiener zedendelinquenten eerder wenst te rehabiliteren? Indien deze partij de motie had gelezen dan wist men dat deze opmerking niet ter zake was. Maar ja, altijd leuk om deze ‘smerige connectie’ met publiek en camera te maken.  Iemand anders ‘wegzetten’ en het manipuleren van de inhoud is voor deze partij blijkbaar van groter belang dan het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Het is niet mogelijk! Een zaak van het Rijk! Het meest gevleugelde antwoord van het college van B&W te Purmerend. Vooral geen moreel standpunt innemen, netjes gehoorzamen aan VNG en Rijk. En dat is een beetje ongeloofwaardig, maar voor de meeste partijen voldoende om ‘af te haken’.

Van buiten naar binnen werken ‘werkt’ alleen hier! Waarom zouden we dat onze overheid opdringen terwijl we er hier de hele organisatie voor overhoop halen? Hoe komen we erbij dat wij uit Purmerend het Rijk de visie van onze eigen burgers kenbaar maken? Wat denkt de indiener van de motie wel?

Wat werd gevraagd? Nader onderzoek! Naar aantallen! Naar achtergronden! Inzicht en dan eventueel maatregelen. Eén telefoontje naar de staatssecretaris van justitie is voldoende. Héé Klaas, met Don! Graag zou ik de aantallen van je willen weten van Purmerenders dat de afgelopen twee jaar een VOG-verklaring hebben aangevraagd welke zijn afgewezen, etc. Kan niet bestaat niet! In dit geval wordt het vooral bepaald door onwil, onkunde en partijbelang!

Ondertussen laten ‘hulpverleners’ zaken in het veld liever ‘doodbloeden’, dan dat zij in staat zijn om problemen daadwerkelijk op te lossen. De ‘angst’ om zaken bij meerderen neer te leggen blijkt vooral te zorgen voor vertraging en beëindiging van de hulpverlening aan individuen. Vooral wachten is het motto. Wachten op gegevens van het UWV, wachten op die andere ambtenaar die nog even moet terugbellen, wachten op papieren, wachten op……… alles eigenlijk! Ambtenaren en hulpverleners die ‘naar boven schoppen’ zijn niet te vinden. Meestal is dat niet goed voor ‘de carrière’. Deze mensen zijn ‘onhandelbaar’ en ‘non-coöperatief’ en worden als ‘onwerkbaar’ weggesluisd. Vervangen door mensen die ‘minder moeilijk’ doen.

En waar heeft de gemeente Purmerend voor gekozen met het verwerpen van de VOG-motie? Om vooral geen toekomstperspectief te bieden aan mensen die hun best doen. Door hen doelbewust terug te werpen in een crimineel bestaan. Mag! Van het Rijk! Angst hé!

Tor Narra
7 februari 2017Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
23.1 ° C
24 °
22 °
78 %
0.9kmh
12 %
vr
23 °
za
28 °
zo
25 °
ma
22 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.