18.4 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
HomeColumnDe wekelijkse column van Tor Narra!

De wekelijkse column van Tor Narra!

Daklozenopvang statushouders!

De stadspartij Purmerend lijkt wat losgeslagen! Nadat zij enkele weken geleden – wederom niet hun eigen ideeën – kenbaar maakten dat ‘asielzoekers’ geen voorrang meer zouden moeten krijgen in de toewijzing van woningen (hetgeen nu nog landelijk aan alle gemeenten in ons land is opgedragen), verzoekt deze ‘wereldvreemde’ lokale partij nu om de ‘asielzoekers op te bergen’ in een schoolgebouw (wederom) aan de Nijlstraat.

De ‘nieuwe Nederlanders’ moeten genoegen nemen met het delen van hun ruimte en privacy met anderen, net als onze eigen daklozen overigens. In de toenmalige bespreeknotitie van de stadspartij uit september 2015 alweer, hebben ze toch uitdrukkelijk gevraagd naar kleinschalige opvangmogelijkheden en eventueel te stellen voorwaarden in de opvang van vluchtelingen en statushouders. Het college heeft daarop aangegeven dat een aantal locaties zijn ‘onderzocht’ waaruit is gebleken dat deze ongeschikt waren voor opvang van – in ieder geval – vluchtelingen. Waarom de partij denkt dat er nu wél mogelijke locaties beschikbaar zijn voor statushouders is dan ook een raadsel. Uit het toenmalige antwoord van het college geen enkele dus! Blijkbaar zijn er ‘plotsklaps’ nieuwe mogelijkheden dan wel is het toenmalige antwoord van het college niet juist geweest?

Het verzoek van de Stadspartij is een ‘beetje vreemd’. Vooral omdat het destijds een van hun argumenten was om juist géén verantwoordelijkheid te dragen voor de opvang van vluchtelingen. Nu zal de partij aanvoeren dat zij voor kleinschalige vluchtelingenopvang is, zoals uiteindelijk door een meerderheid van de raad is besloten. Een besluit waarvan men bij voorbaat wist dat dit zou worden afgewezen door het COA. Waarmee deze en een aantal andere partijen in de raad uiteindelijk vluchtelingen buiten ‘de poort van Purmerend’ wisten te houden.

Maar statushouders zijn anders! Dat zijn geen vluchtelingen! Maar ‘asielzoekers’! Deze groep nieuwe Nederlanders zijn om allerlei redenen toegelaten tot ons land en wachten veelal in de landelijke Coa’s hun beurt af om in een willekeurige gemeente in ons land zelfstandige woonruimte te krijgen. Het Rijk heeft de voorrangspositie voor het huisvesten van statushouders dan ook wettelijk opgedragen aan de gemeenten, waaronder ook Purmerend.

Het ‘voortschrijdend inzicht’ dat nu is ontstaan is voornamelijk voortgekomen uit de landelijke protesten vanuit de verhitte debatten over de vluchtelingenhuisvesting. Ik heb al eerder verklaart dat het ‘enige legitieme argument’ dat in deze hele beschamende opvang discussie ‘hout sneed’, het argument van de onterechte voorrangspositie van statushouders was en is. In zoverre kan ik het met deze denkwijze zeker eens zijn. Iets dat de stadspartij niet eerder heeft ingebracht in de opvangdiscussie tot nu toe?

Oorzaak van alle commotie is het gebrek aan woningen in ons land voor iedereen! Steeds meer mensen vragen voorrang in het verkrijgen van een woning. Een logisch gevolg van een te krap aanbod. Het verkrijgen van een ‘urgentie’ houdt niet meer in dat je ook snel aan woonruimte wordt geholpen. Onze ‘reguliere’ inwoners vinden het dan ook onprettig plaats te maken voor andere mensen in nood.

De politieke noodzaak om ‘een signaal’ af te geven heeft zich nu dan gemanifesteerd in voorstellen om de voorrangspositie van statushouders ter discussie te stellen. Iedereen gelijk is nu het motto? En dat is mooi! Nu heeft iedereen geen recht meer op een woning. Vanuit het oogpunt van rechtsgelijkheid verdient dit dan ook mijn democratische voorkeur. Maar daarmee is het probleem uiteraard niet weg! Bouwen is de enige optie om de huisvesting van iedereen in ons land op te lossen. Dat is wat moet gebeuren en niets anders.

En met dat laatste zien we de stadspartij niet echt voortvarend mee aan de slag gaan. Veel te vaak verschuilt zij zich achter haar ‘onmacht’. Door als ze er even niet uitkomen, te verwijzen naar- en zich te verschuilen achter ‘het Rijk’?  Blijkbaar beschikt men nu over voldoende arrogantie dat zij de ‘daklozenopvang voor vreemdelingen’ op gaat tuigen. Dat is uiteraard erg goed voor de integratie van onze nieuwe burgers. Want verschil moet er natuurlijk zijn!

Tor Narra
14 februari 2017Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
18.4 ° C
19.4 °
17 °
81 %
0.9kmh
100 %
vr
17 °
za
18 °
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.