2.4 C
Purmerend
vrijdag 8 december 2023
HomeNatuurPurmerend betaalt 5000 euro voor deelname nationale groencompetitie

Purmerend betaalt 5000 euro voor deelname nationale groencompetitie

Purmerend – De gemeente Purmerend doet dit jaar mee aan de Nationale Groencompetitie 2017 van Entente Florale. Dit meldde Wethouder Hegger van de Stadspartij met enige trots op 13 februari j.l. aan de gemeenteraad van Purmerend. “ln de categorie steden (> 15.000 inwoners) bindt Purmerend de strijd aan met Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Waalwijk”, zo schrijft Hegger in zijn brief aan de raad. De wethouder vermeldt in zijn schrijven niet dat deelname 5000 euro kost.

“Door deel te nemen aan deze competitie laat Purmerend aan haar inwoners zien welke groene kwaliteiten de stad heeft en welke bijdrage zij daar zelf aan hebben geleverd. Bewoners worden daarom ook nauw betrokken bij de Purmerendse deelname. Deelname stimuleert de ontwikkeling van groen in brede zin, de betrokkenheid van bewoners en de samenwerking tussen alle partijen. Tot slot leidt deelname tot een rapport waarbij het Purmerendse groen, in al haar facetten, door een onafhankelijke vakjury in kaart wordt gebracht. Dit rapport biedt kansen om uitvoering en beleid – op diverse terreinen – verder aan te scherpen.”

De keuze om deel te nemen aan de Groencompetitie 2017 is opmerkelijk te noemen. De stadspartij die in 2014 de gemeenteraadsverkiezingen in ging met veel groene beloften, heeft in deze bestuursperiode qua groene keuzen behoorlijk ingeboet.

Bomenlijst

“Het bomenbestand binnen Purmerend mag niet teruglopen en moet goed worden onderhouden (herplantplicht). Hiernaast moet de soorten worden uitgebreid om de kwaliteit van de wijken te verbeteren.” Aldus de website van de partij in 2014.

In 2017 wordt er onder de Stadspartij een totaal ander beleid qua bomen ingezet. De kapvergunning verdwijnt uit de Algemene Plaatselijke Verordening en wordt vervangen door de “bomenlijst”. Minder bureaucratische rompslomp en mooi initiatief, mits deze bomenlijst goed gevuld zou zijn.

Onderhoud

Wethouder Hegger laat zelf op regelmatige basis weten dat de gemeenteraad van Purmerend heeft geknipt in het budget van groenonderhoud. En dat is te merken in de wijken. Door minder regulier onderhoud staat het onkruid in de perken hoog. Ook de berenklauw is bezig met een grote opmars. Eerst aan de randen van de gemeente, maar inmiddels ook in de wijken zelf.

Levende wezens

Bomen zijn levende organismen die meegaan met de cyclus van de seizoenen. De gemeente hecht veel belang aan de voordelen van bomen voor de leefbaarheid van de stad. Voordelen die vele malen opwegen tegen de hinder die ze soms kortstondig veroorzaken. Daarom zal de gemeente alleen bij zwaarwegende overlast overgaan tot snoei of kappen van gezonde bomen. 

Zo staat er te lezen in de groenkoers 2014. En laten er nou, van de 33.000 levende groene wezens die Purmerend rijk is, 8000 stuks in het Beusebos/Kom A7 staan. De locatie waar onze gemeente het groen wil vervangen door een Van Der Valk hotel.

Stichting Vrienden van het Beusebos reageert fel op de deelname van de gemeente aan de competitie: “We vinden het schaamteloos dat een gemeente, die door haar burgers onder vuur ligt om haar slechte groenbeleid en vooral omdat dat ze het Beusebos wil kappen, het lef heeft deel te nemen aan de Nationale Groencompetitie. De beoordelingsthema’s van deze wedstrijd zijn precies de argumenten die wij noemen voor het behoud van het Beusebos. Argumenten die de gemeente volledig aan haar laars lapt.”

De winnaar van de Nationale Groencompetitie 2017 zal op 20 september bekend gemaakt worden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Het zou mij niet verbazen als de €5000,- voor deelname door een niet nader te noemen grote hotelketen zijn gedoneerd. Geeft het volk brood en spelen…..etc.
    Alleen al het idee dat deze gemeente waarin door de politiek “gemakshalve” het gros van het bomenbestand vogelvrij dreigt te worden verklaard durft mee te doen aan een groencompetitie is te bizar voor woorden.
    Als deze gemeente zich werkelijk om groen zou bekommeren zou het Beusebos niet bedreigt zijn en bomen als waardevol bezit worden gezien.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,742FansLike
2,525VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
2.4 ° C
3.3 °
1.2 °
80 %
5.8kmh
100 %
do
3 °
vr
8 °
za
9 °
zo
10 °
ma
10 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.