14.7 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
HomePolitiekIs wethouder Helm nog in "control"?

Is wethouder Helm nog in “control”?

Purmerend – De PvdA zal op 2 maart 2017 in de raadsvergadering van Purmerend een motie indienen. In deze motie vraagt de partij om een onafhankelijk onderzoek naar de budgetoverschrijdingen van een vijftal grote bouwprojecten in Purmerend. 

De PvdA geeft aan dat het college bij verschillende projecten op voorhand een verkeerde inschatting c.q. begroting heeft gemaakt van de uiteindelijke kosten en dat dit de gemeente veel geld heeft gekost. Ook is de partij van mening dat de gemeenteraad steeds “voor het blok” wordt gezet, omdat de inhoudelijke keuzes al gemaakt zijn op het moment dat de budgetoverschrijdingen aan de raad gepresenteerd worden.

Om een lijn te kunnen ontdekken in waar het mis gaat, vraagt raadslid Thijs Kroese namens de PvdA om een onafhankelijk onderzoek. Dit onderzoek moet zowel op financieel als op organisatiegebied een antwoord geven of de juiste expertise aanwezig is binnen het college en het ambtenarensysteem. Dit om in de toekomst dergelijke problemen te voorkomen.

Wethouder Helm (stadspartij) is verantwoordelijk voor deze bouwprojecten in de afgelopen twee colleges. Het onderzoek moet zich gaan richten op een vijftal recente (bouw)projecten. Hieronder treft u een overzicht van deze projecten en hun overschrijding:

Verbouwing dak Leeghwaterbad

De gemeente wilde ruim vijf ton uittrekken aan reparatiekosten van zwembad het Leeghwaterbad in Purmerend. De gebreken aan het dak en de gevels zijn al sinds het zwembad eind 2005 openging niet gerepareerd. Het college van B&W heeft aan de gemeenteraad een voorstel gedaan om 551.080 euro te reserveren voor de uit te voeren werkzaamheden. De gemeente en aannemer Bot Bouw zijn overeengekomen dat zij de kosten voor het herstel delen. De kosten voor de herstelwerkzaamheden werden begroot op 290.000 euro. Daarvan zou de aannemer 165.000 euro betalen. De gemeente nam 125.000 euro voor haar rekening. Het verhaaltje liep iets anders:

Overschrijding: €1.900.000 

Verhuizing/verbouwing Whereland

De gemeenteraad besloot om in te stemmen met een eenmalige subsidie van € 100.000 voor verhuizing en inrichting van de nieuwe huisvesting en € 50.000 voor het ingraven van een LPG-tank bij het nieuwe pand. Het gehele project bleek ietsjes duurder uit te vallen.

Overschrijding: €450.000

 

Bouw Sporthal

Al sinds 2011 is de gemeenteraad bezig om vervanging te regelen voor de verouderde sporthal ‘De Beukenkamp’. Een vervanging die verder gaat dan alleen een sporthal. Vandaar de naam ‘Multifunctionele Sportaccommodatie’. Er is sinds 2011 veel gebeurd, en de bouw is pas net gestart. Door de traagheid van besluitvorming en aanbesteden, in combinatie met het besluit tot ‘niet-indexeren’, is kennelijk een situatie ontstaan waarin het college niet meer het overzicht heeft, waarna uiteindelijk de raad in oktober 2016 is gevraagd om extra budget toe te kennen aan dit project.

Overschrijding: €1.300.000 

 

Herinrichting Overlanderstraat

Tijdens de herinrichting van de Overlanderstraat zijn allerlei extra werkzaamheden uitgevoerd, zoals de aanleg van acht bushaltes, rioolwerkzaamheden, het plaatsen van ondergrondse containers, een verbetering aan het netwerk van de stadsverwarming en de inzet van extra verkeersmaatregelen. De reden voor het inpassen van dat extra werk was vooral om de overlast voor de buurt zoveel mogelijk te beperken door alles op hetzelfde moment te doen. Gevolg was wel dat het werk ingewikkelder, langduriger en dus duurder werd. De herinrichting van de Overlanderstraat is door moeizaam verloop van de uitvoering en extra werkzaamheden duurder geworden dan geraamd.

Overschrijding: €680.000 

 

Verbouwing Purmaryn

Over de overschrijding van de verbouwing van de Purmaryn is geen openbare informatie beschikbaar. In de wandelgangen wordt er gesproken over een overschrijding van meerdere tonnen.

Overschrijding: niet geverifieerd

 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.7 ° C
16.2 °
12.8 °
63 %
2.2kmh
100 %
wo
14 °
do
16 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.