15.9 C
Purmerend
zaterdag 15 juni 2024
Home* UitgelichtTaartdiagram van zwerfafval op de Kaasmarkt

Taartdiagram van zwerfafval op de Kaasmarkt

Purmerend – Op zaterdag 18 maart tussen 11 en 15 uur zal Dirk Groot, ook bekend als de Zwerfinator, het zwerfafval (26837 stuks, 286 kilo) tentoonstellen dat hij in Purmerend opraapte tijdens zijn 1-100-200 #zwerfie-challenge. Doel van deze tentoonstelling is in beeld te brengen welke verschillende soorten zwerfafval er zijn opgeraapt en in welke verhoudingen.

Daarbij wil de Zwerfinator laten zien wat er gebeurt als één op de vier inwoners van Purmerend één stukje zwerfafval opraapt.

Dirk Groot raapte eind 2016 gedurende 100 aaneengesloten dagen elke dag minimaal tweehonderd stuks zwerfafval op. Maar hij ging verder dan alleen oprapen: hij maakte van elk stukje een foto met de app Litterati en legde daarbij de exacte de locatie vast en een aantal kenmerken. Ook scheidde hij het opgeraapte afval in diverse soorten en woog deze. Met de verzamelde data wil hij samen met overheden en bedrijven bekijken hoe het probleem van zwerfafval beter kan worden bestreden. Het eerste gedetailleerde rapport dat hij maakte over dit onderzoek heeft al aandacht gekregen van diverse landelijke media en is ook door een aantal tweedekamerleden die zich bezighouden met dit onderwerp met belangstelling gelezen.

De tentoonstelling van het zwerfafval wordt uitgevoerd in samenwerking met gemeente Purmerend die ook opslagruimte beschikbaar stelde voor het project. De verzamelde data wordt door de gemeente bestudeerd om te zien welk meerwaarde dit kan hebben voor de gemeente zelf.

Als laatste stap in dit project wordt nu het zwerfafval tentoongesteld omdat volgens Dirk in de huidige tijd visualisatie de beste manier is om een boodschap duidelijk te maken. “Als ik daadwerkelijk kan laten zien wat het betekent als één op de vier mensen één stukje zwerfafval per dag opraapt, dan gaan meer mensen dat begrijpen”. Ook wil hij op deze manier laten zien welk deel van het zwerfafval bestaat uit drankverpakkingen zonder statiegeld. “Als we statiegeld op alle drankverpakkingen hebben, dan scheelt dat in gewicht en volume de helft. Dan zijn we er nog niet, er moet meer gebeuren, maar het is wel de snelste en meest effectieve manier om het probleem van zwerfafval en de gevolgen ervan drastisch te verminderen”.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
15.9 ° C
17.9 °
14.4 °
72 %
7.6kmh
21 %
za
16 °
zo
16 °
ma
18 °
di
21 °
wo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.