* Duurzaam* PersberichtWaterland

Waterland maakt werk van verduurzaming monumenten

Waterland – Gemeente Waterland beschikt over veel monumenten. Bovendien staat verduurzaming hoog op de gemeentelijke agenda. Het verduurzamen van monumentale panden is niet eenvoudig en vereist maatwerk. Met het project “Verduurzaming monumenten” wil gemeente Waterland ervoor zorgen dat ook voor monumentale panden duurzame oplossingen worden gezocht en gevonden. Aan monumenteigenaren is de gelegenheid geboden zich aan te melden voor een gratis duurzaamheids-advies. Vanuit de vele aanmeldingen zijn er drie prachtige monumentale panden in Waterland geselecteerd waarvoor een dergelijk advies wordt opgesteld.

Tot standkoming project

Het project is voortgekomen uit de opgestelde duurzaamheidsagenda Waterland en is een samenwerking tussen gemeente Waterland, De Groene Grachten, Bureau MVO en het Duurzaam Bouwloket. De drie geselecteerde panden die in aanmerking komen voor een advies zijn exemplarisch voor Waterland en de regio. Het gaat om een stenen pand in Monnickendam en houten panden in Zuiderwoude en op Marken.

Portefeuillehouder Laura Bromet is verheugd dat dit project nu officieel van start gaat. “Ieder pand en omgeving kent zijn eigen (historische) kenmerken en uitdagingen. Het vinden van oplossingen voor verduurzaming van dit soort panden is een lastige zaak en vraagt om maatwerk. Maar onmogelijk is het niet. Bewoners van monumenten hebben specifieke vragen die bijvoorbeeld gaan over het besparen van energie of het opwekken stroom. Door de gratis adviezen die nu worden opgesteld, worden zij ontzettend geholpen maar kunnen ook anderen daar hun voordeel mee doen.”

Resultaten en vervolg

Deze maand worden alle geselecteerde panden bezocht en wordt voor ieder pand een duurzaamheidsadvies op maat opgesteld. De resultaten worden ook gebruikt als voorbeeld voor de rest van de regio. De ervaringen en resultaten van de deelnemende monumenteigenaren worden gedeeld via (online) media en via het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket. Hier kunnen monumenteigenaren ook met uiteenlopende vragen terecht. Medio 2017 wordt “De Groene Menukaart” gelanceerd. Dat is een online platform waarop monumenteneigenaren en geïnteresseerden eenvoudig inspiratie op kunnen doen over alle mogelijkheden om historische panden met respect voor de historische waarden te verduurzamen.

Kopfoto: Gemeente Waterland

Nieuws maken kost nou eenmaal geld. En gratis nieuws bestaat niet. Vond u dit een interessant artikel? Waardeert u ons als nieuwsmedium? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! Zo stelt u ons in staat om nieuws te blijven maken voor iedereen! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Heeft u nieuws, foto's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.