12.1 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
HomeColumnColumn van Eline!: Wat mijn kleuter uitvreet en wat uw tiener niet...

Column van Eline!: Wat mijn kleuter uitvreet en wat uw tiener niet doet

Naast schrijver, ondernemer en mens, ben ik ook moeder. Moeder van de leukste kleuter aller tijden. Ja, ja ik weet het, dat zegt iedere ouder. Maar die van mij is wel heel erg leuk! 

Zowel de ouders als de niet-ouders in deze tijd vinden veel van kinderen. Kinderen spelen te weinig. Ze zitten te veel achter de PC of iPad. Ze komen te weinig buiten. Ze hebben te weinig echte sociale contacten. Ze kijken te veel TV. Ze besteden te weinig tijd aan hun huiswerk. Ze snoepen te veel. Ze bewegen te weinig.

Nou. Dat probleem heb ik dus niet. Mijn 5-jarige is een brok echt-kind. Geen realistisch-lego-geknutsel voor hem. Hij speelt in één grote fantasiewereld. Stokken, takken als zwaarden, maar ook als vliegtuigen, boten of “Lava-torens”. Een speelgoedboot lijkt te beperkt. Dat is wat het is. Een tak daarentegen verandert in no-time van een cruiseschip in een onderzeeër. Een tak is dat, wat hij vindt dat het is.

Eindeloos vecht Team Rood tegen Team Blauw, slechts bestaand uit 4 duplo-blokjes. Eerst als twee riddermachten. Daarna als een hondenteam tegen een kattenteam. En uiteraard moet het badeendje met nummer 8 altijd mee in bad. 8 is zijn lievelingsgetal en eend nr. 8 is de koningeend. Hij stuurt de andere badeendjes aan.

Na een middag in de tuin roep ik dat hij niet naar binnen mag komen voor hij zijn schoenen en broek heeft uitgetrokken. Alles is zand. En de zandbak is een stuk leger. Maar dat komt uiteraard niet door hem. Dat heeft zijn knuffelhamster gedaan. Want die was in gevecht met “De anderen” in het zandkasteel.

Nadat meneer in zijn dagelijkse middag-bad is geweest, hij op de bank ploft en na 2 minuten vraagt om zijn piratenboot omdat hij een voorraad muntjes van 10 cent moet aanvallen, zucht ik wel eens diep: “Kind, ga even relaxen. Pak je iPad. Zal ik de TV voor je aanzetten? Lekker met een bakje chips even uitrusten op de bank?”. De pauze is van korte duur. En mijn kleuter speelt binnen een paar minuten weer verder. Zijn speelgoedauto is een kanonskogel. Ik zucht nogmaals.

Rond 20:15 is het bedtijd. En tegelijker tijd denk ik bij mezelf: Dit is hoe een kind hoort te zijn.

Zouden de ouders van de tieners die in om 21:00 uur in de wijken rond hangen dat ook denken? He he. Ze zijn eindelijk eens buiten. Niet achter de PC. Gewoon lekker met vrienden in de buitenlucht. Lekker kletsen en plannen maken voor het weekend. Zoals wij ook vroeger deden. Of zouden zij verlangen naar de tijd dat hun kroost gewoon om 20:15 naar bed ging in plaats van om 23:30? Even tijd voor papa en mama. Of gewoon even ongestoord GTST kijken. Heeeeerlijk. Mijn kind is even weg.

Uiteraard zijn alle lachgas patronen die in de wijken liggen niet van uw kind. Uiteraard heeft u uw kind een goede voorlichting gegeven rond de keukentafel over de gevaren van deze patronen. En heeft u hem de vele filmpjes op youtube laten zien. Toch?

En uiteraard steekt uw kind geen speeltoestellen in de brand. Want u heeft hem goed opgevoed. En natuurlijk heeft u de volgende dag gevraagd of hij iets gezien of gehoord heeft. En nog even benadrukt hoe erg u het vindt dat er kinderen zijn die dat soort dingen doen. Want ouders benadrukken uiteraard hun eigen normen en waarden. Dus dat hoef ik niet eens te zeggen.

Natuurlijk loopt u wel eens een rondje als uw kind alleen naar buiten is met zijn vrienden. Privacy is natuurlijk één ding, maar uw kind weet dat u hem in de gaten houdt.

Mijn kleuter maakte laatst een zandkasteel kapot van een vriendje. Kleuter en ik hebben een gesprek gehad. Gelukkig is hij 5 en is het een zandkasteel. Maar u doet hetzelfde met uw tiener.

Toch?

ElineSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.1 ° C
12.8 °
11.1 °
72 %
0.9kmh
100 %
wo
11 °
do
17 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.