22.3 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeColumnDe wekelijkse column van Tor Narra!

De wekelijkse column van Tor Narra!

Soms gaat het goed!

Als raadslid is het hoofdzaak om voortdurend geïnformeerd te blijven over de ontwikkelingen in je stad. Dat gebeurt in het algemeen mede door het houden van presentaties aan de diverse commissieleden van de raad. Ongeveer tweemaal per maand vinden dergelijke voorlichtingssessies plaats en het biedt de raad als geheel de kans om enerzijds tijdig te zijn geïnformeerd en anderzijds om ook tijdig voorbereidingen te kunnen treffen indien de raad nog zaken wil wijzigen voordat het uiteindelijke besluit in de raad wordt genomen.

Niet elke presentatie maakt raadsleden overigens blij. Soms gaat het om een uitleg van het overschrijden van eerder begrootte kosten. En over de problemen om tijdig grond te verkopen aan ondernemers en woningbouwexploitanten om maar geen verlies te nemen op de gemeentelijke inkomsten. Over een voorgenomen sloop van boerderijen en het mede-investeren in een toegangsweg zodat beleggers niet weglopen.

En, in veel gevallen gaat het uiteraard over presentaties die commissieleden moeten overtuigen dat dit toch wel ‘het beste’ plan is. Een brug met een boog erin; een reclamebord lang de A7; een hotel in het Beusebos? Zaken waar de presentaties vooral dienen om de materie ‘kauwklaar’ te krijgen voordat de beslissing valt om ‘vooral’ door te gaan op de ingezette koers.

En gisteren kregen de (raads-)commissieleden in Purmerend zelfs drie presentaties achter elkaar voor de kiezen. Nu hoeven we daar niet zo van te schrikken en sommige presentaties houden al eerder op als er weinig vragen zijn gesteld. En later dan 23.00 uur kan het nooit worden heeft deze raad ooit in het verleden bepaald.

Het gaat vooral over bouwen dit keer. Wat gaan we doen met gebouw Bellevue aan het Tramplein? Willen we een semi-overdekte markthal bouwen op de Koemarkt, en hebben we behoefte aan koopwoningen aan de Rivierenlaan? En daarmee wordt deze bijeenkomst erg interessant omdat het alle om de bouw van woningen gaat.Iets waaraan een schreeuwende behoefte is.

Bellevue stond al enige tijd geleden op de agenda en er zijn al eerder presentaties over geweest. Het pand zonder monumentale maar wel met historische waarde moest blijven. Dat heeft de raad ongeveer een jaar geleden bepaald. Met het aannemen van een motie dat zei, dat al het mogelijke moest worden gedaan om het pand te behouden, dan wel in ieder geval de gevel zelf. Het eerder ingediende schetsontwerp was ‘zo lelijk’ dat de raad het er niet eens over wilde hebben. En daarmee ontwikkelaar en eigenaar Intermaris terugstuurde naar de tekentafel.

De boodschap werd gelukkig goed begrepen en het huurwoonbedrijf trok het oorspronkelijke schetsontwerp in en heeft vervolgens goed gebruik gemaakt van de kennis van onze mensen van de stedelijke Vereniging Historisch Purmerend. De gevel van het aloude Bellevue zal het helaas niet gaan redden! Dat bleek al een beetje uit de informatie welke vooraf bekend werd toe men het had over het ‘terugbrengen van de karakteristieke gevel’. Veel commissieleden waren dan extra op hun hoede.

En toen gebeurde het! Een ‘klein wonder’! Een ware openbaring van het feit dat ‘wij burgers’ wel degelijk zaken in ons voordeel veranderen. Intermaris – inmiddels voorzien van een nieuwe directeur – kijkt er nu ook anders tegenaan! De gevel moet gesloopt worden jawel. En daarmee dus het hele gebouw welke zo karakteristiek voor deze ‘poort’ van Purmerend is.

De karakteristieke gevel wordt dus niet teruggebracht? Maar? Bellevue wordt geheel in oude historische glorie herbouwd. En dat is veel meer dan de commissie had mogen verwachten toen zij het oude schetsontwerp naar de prullenbak verwees. Veel leden van de commissie en ook de Vereniging Historisch Purmerend spraken dan ook hun waardering uit voor deze ‘aangename verrassing’.

Een goed voorbeeld van hoe het woningbedrijf, de politiek en onze historische vrijwilligers elkaar tot op het scherpst van de snede hebben beïnvloed met kritiek en advies. Met als resultaat het behoud en continuering van het historisch karakter van de aloude binnenstad van Purmerend. Dat tevens een extra impuls krijgt met de – al even bevlogen – plannen voor de bouw van een historisch uitziende markthal op de Koemarkt, waarmee ‘ons plein’ weer de allure krijgt die het verdient.

Met het bouwen van 16 koopappartementen aan de Rivierenlaan is de avond verder compleet. Het belang hiervan is dat we momenteel elk leeg plekje in onze stad willen benutten voor de bouw van woningen. Hoewel niet iedereen het eens is over het aantal en soort woningen precies. En of we willen bouwen naar marktbehoefte of naar daadwerkelijke behoefte staat nog te bezien. Tellen we hierbij echter de woningen op boven de nieuwe markthal en die worden gerealiseerd in Bellevue? Dan moet worden gezegd dat we hier toch zo ongeveer 40 kansen hebben liggen om mensen onder dak te krijgen. En dat voor één avondje? We waren om 22.30 klaar!

Tor Narra
21 maart 2017Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,947FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
22.3 ° C
23.9 °
19 °
62 %
2.7kmh
47 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
27 °
do
28 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.