18.8 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
HomeColumnColumn van Eline!: De slotjes van de Melkwegbrug

Column van Eline!: De slotjes van de Melkwegbrug

Foeilelijk of een architectonisch hoogstandje? Veel te duur of zijn geld dubbel en dwars waard als blikvanger? Onhandig of spectaculair?

Nu de zomer in aantocht is – en de vele storingen waarmee de brug gekampt heeft hopelijk zijn verholpen – wordt de Melkwegbrug weer veel gebruikt. En dat gebruik beperkt zich niet alleen tot praktische verbinding tussen de Weidevenne en het Centrum van Purmerend. Nee, de brug is onze Purmerendse Pont des Arts. De beroemde Parijse liefdesbrug.

In de herfst van 2015 verschenen de eerste berichten op de social media van vrijende stelletjes. En niet alleen in de avonduren, nee ook midden op de dag is het hoogste punt van de brug een mooie plek om de liefde te bedrijven.

“Wat vinden jullie daar nou van?”, vroeg de dame die het bericht plaatste aan de leden van een grote Purmerendse Facebookgroep. Het bijna unanieme antwoord van de tientallen mensen die reageerden verbaasde mij een beetje. “Laat die mensen lekker genieten”. “Dat is een letterlijk hoogtepunt!”. “Ow wat een geweldig idee, ik ga eens even bij mijn vriend informeren of hij dat ook wil”.

Purmerend, de stad waarin iedereen verwacht dat anderen zich aan de regels houden. Purmerend, de stad waarin er steen en been wordt geklaagd als de buurman een aantal dagen een parkeerplek bezet houdt door er een kuub zand te storten om de voortuin op te hogen. Purmerend, de stad waarin men vindt dat handhaving moet optreden als de wagen van het groenbeheer op de stoep geparkeerd staat. Datzelfde Purmerend blijkt ook de stad te zijn waarin liefde een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid mag zijn.

Zo ook met de “gedoogde slotjes”. Verliefde stelletjes beklimmen samen de brug en vergrendelen aan het hekwerk een versierd slotje. Er van overtuigd dat ze voor de rest van hun leven samen zullen zijn. Wellicht hopend dat ze hun 5-jarig jubileum vrijend naast hun slotje aan de Melkwegbrug kunnen vieren. Het zijn kleine kunstwerkjes op zich. Soms alleen met initialen, soms met zorg geïllustreerd.

In juli vorig jaar heeft de gemeente nog een groot deel van de slotjes verwijderd. Het hekwerk moest vervangen worden. De slotjes an sich vormen niet het probleem, aldus de verklaring vanuit de gemeente. Nee, de schade wordt veroorzaakt door liefdesverdriet. Na beëindiging van een relatie wordt het hek dikwijls stuk geknipt om het slotje weer te kunnen verwijderen. Iedere dag langs een oud slotje lopen is blijkbaar te confronterend.

Toch geniet ik iedere keer weer van de slotjes aan de Melkwegbrug. De mooie symbooltjes van de prille liefdes die in Purmerend zijn ontstaan. En iedere keer hoop ik dat er meer slotjes hangen dan de keer ervoor.

Maar lieve tortelduifjes mag ik jullie een advies geven…? Bewaar niet alleen de sleutel van je hart, maar zeker ook de sleutel van het slotje. Je weet nooit wat het leven je brengt!

Kopfoto: Marjan Buijse

Note: Op verzoek is deze column opnieuw geplaatst. Oorspronkelijke publicatiedatum 10 juni 2016Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
18.8 ° C
20.6 °
17.8 °
70 %
4.9kmh
37 %
za
19 °
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.