* GeschiedenisPurmerend

Gemeentelijk monument zonder vergunning zwart geschilderd

Purmerend – Een gemeentelijk monument aan de Weerwal is zonder vergunning zwart geverfd. Dit geeft de Vereniging Historisch Purmerend op twitter aan. Het pand is gebouwd in 1901 met trapgevel en kleine erkertoren door de architect  J.Faber die van 1898 tot 1905 gemeente architect was in Purmerend. 

Op een gemeentelijk monument is de monumentenverordening 2010 van toepassing die aangeeft dat het is verboden zonder vergunning van het bevoegd gezagd een gemeentelijk monument af te breken, te verstoren, te verplaatsen of in enig opzicht te wijzigen. Dit kan leiden tot een geldboete van maximaal €4100 of een hechtenis van ten hoogste drie maanden. Tevens zal er herstel moeten plaatsvinden.

Hoe e.e.a. zich verder gaat ontwikkelen is nog onbekend. RegioPurmerend houdt deze casus in de gaten.

Naast het pand loopt de Gasthuissteeg. De steeg loopt parallel aan de Peperstraat, van de Kerkstraat naar de Weerwal. In deze steeg bevond zich in de 16e eeuw een gasthuis ofwel een ziekenhuis voor wezen, armen en zieken. Het beheer ervan was in handen van de nonnen van het Ursula Klooster.

Lid worden van de Vereniging Historisch Purmerend kan al voor 15 euro per jaar. Aanmelden kan hier: http://www.vereniginghistorischpurmerend.nl/lidmaatschap/

Kopfoto: Twitter – Vereniging Historisch Purmerend / CC license: Wikipedia.


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

2 commentaren

  1. Het pand is nu zoveel beter en mooier geworden. Liever een mooi onderhouden donker pand dan een afgebladerd wit pand.

  2. De donkere versie van dit monument is vele malen mooier dan de witte. Ik vraag me dan ook af of het gebouw in een verder verleden ook niet gewoon donker/steenkleur is geweest.

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.
%d bloggers liken dit: