14 C
Purmerend
maandag 27 mei 2024
Home* feestdagenPasen, hoe zat het ook al weer?

Pasen, hoe zat het ook al weer?

Goede vrijdag, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart. Vergeet u ook ieder jaar weer wat er op welke feestdag herdacht wordt? Of je nou gelovig bent of niet, het is belangrijk om de tradities van je eigen cultuur te kennen. Regio Purmerend zet het voor u op een rijtje. Ook vindt u in het artikel een overzicht van de activiteiten rond de Paasdagen in onze regio.

Goede vrijdag

Goede vrijdag is de vrijdag voor pasen. Op goede vrijdag stierf Jezus aan het kruis. Goede vrijdag is geen officiële vrije dag in Nederland, hoewel veel bedrijven toch gesloten zijn.

Pasen

Pasen valt ieder jaar op een andere datum. Toch zit er een logica in. Eerste Paasdag is de eerste zondag na de eerste volle maan na het officiële begin van de lente. Op eerste Paasdag herdenken we de wederopstanding van Jezus uit zijn graf. Hoewel je zou denken dat het verstoppen van paaseieren een commerciële traditie is, komt ook dit gebruik uit de Christelijke kerk. De eieren zijn een symbool van vruchtbaarheid en herleving van de natuur.

Hemelvaart

In de periode tussen Pasen en Hemelvaart hadden de apostelen van Jezus nog zijn gezelschap. Op de 40e dag van Pasen werden de leerlingen van Jezus definitief door hem alleen gelaten. Hij belooft nog wel dat hij er voor zal zorgen dat ze de kracht zullen krijgen om zijn leer voort te zetten. Hemelvaart is in Nederland een officiële feestdag.

Pinksteren

Tien dagen na Hemelvaart, op de 50e dag van Pasen is het Pinksteren. Dat is het feest van de inspiratie. De apostelen kregen een enorm gevoel van kracht, of zoals het in de bijbel wordt omschreven: “Ze werden vervuld van de Heilige Geest”. Ook Pinksteren is in Nederland een feestdag.

Derde Pinksterdag

In onze streek hebben we zelfs een derde Pinksterdag. Scholen en veel lokale overheden zijn die dag gesloten. Pinkster 3 heeft echter niets met de andere twee pinksterdagen te maken. Regio Zaanstreek-Waterland viert dan de bevrijding van de Spaanse bezetting in 1713.

ACTIVITEITEN IN WATERLANDSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
14 ° C
14.5 °
12.8 °
76 %
1.8kmh
62 %
ma
18 °
di
18 °
wo
15 °
do
14 °
vr
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.