18.8 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
Home* Van de redactie**Redactie**: Berichtgeving zelfdoding not done?

**Redactie**: Berichtgeving zelfdoding not done?

Purmerend – Op vrijdag 14 april 2017 publiceerde Regio Purmerend een artikel over een zelfdoding in Purmerend. Dit artikel riep meer reacties op dan wij hadden kunnen voorzien. 

Wij moeten eerlijk zeggen dat reacties als “respectloos” en “te treurig voor woorden om dit te publiceren” ons erg hebben verbaasd. En voordat wij verder gaan met de gedachtengang over het hoe en wat, willen wij meegeven dat wij onze woorden in het artikel met zorg hebben uitgekozen.

Ten tijde van het voorval kwamen er bij onze redactie meerdere vragen binnen over wat er aan de hand was op de desbetreffende locatie. Voor ons was het op dat moment nog totaal niet duidelijk dat het om een zelfdoding ging. Regio Purmerend kwam ter plaatse om een verslaggeving te doen van een gebeurtenis. Ter plaatse bleek dat om een zelfdoding te gaan.

Wij zijn per definitie erg terughoudend geweest in onze verslaggeving. De (voor)naam van het slachtoffer is niet gepubliceerd. En ook hebben wij er bewust voor gekozen om geen informatie te geven over de verdieping waarop zij woonachtig was of haar problematieken waarmee zij kampte (los van een algemene bewoording). Zelfs is niet gepubliceerd om welke van de drie flats van de betreffende locatie het ging. In onze berichtgeving zijn wij daarin zo neutraal mogelijk geweest. Ook is er gekozen voor een neutrale foto van het voorval. Degene van ons die de foto’s heeft gemaakt, waarvan een aantal nooit gepubliceerd zullen worden, heeft deze plaatjes nog scherp op het netvlies staan.

Dat dit vervelend nieuws is om te brengen, dat begrijpen wij. Maar als een moeder en haar dochtertje overlijden in een tragisch verkeersongeval? Of als er een moord gepleegd is? Zwijgt de media dan over het voorval? Of voorzien zij de maatschappij van berichtgeving? Waarom is het “respectloos” om wel te publiceren over deze casus, maar is het geen probleem in het geval van een dodelijk ongeval? Is dat respectloos naar de slachtoffers? Respectloos naar de familie? Wat is nieuws en wat is de waarde van nieuws?

Het is een feit dat er mensen (waaronder kinderen) getuigen zijn geweest van dit gebeuren. Het is een feit dat mensen geruime tijd hun complex niet mochten betreden. Het is een feit dat zeer veel mensen weten dat er een traumahelikopter is geland en dat er een grote hoeveelheid aan politie en medici aanwezig waren. Dit is het nieuws wat wij brengen en daar staan wij achter.

Wat betreft de “code van journalisten” om niet over zelfdoding te publiceren, willen wij het volgende zeggen.: De argumenten waarom wij dit nieuws hebben gepubliceerd hebben wij hierboven vermeld. Zoals het in “de code” betaamt hebben wij onder het artikel een zin opgenomen waarbij mensen die hulp zoeken een ingang krijgen. Voor de rest van deze richtlijn verwijzen wij graag naar dit artikel. (http://www.ivonnevandevenstichting.nl/suicidepreventie/mediarichtlijn/)

Groet

Rob Klaucke en Eline Ploch

Regio PurmerendSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Ik zie geen enkele reden om dit nieuws niet te melden en al zeker niet de wijze waarop u het gedaan heeft. De feiten op een nette manier. U hoeft zich nergens voor te schamen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
18.8 ° C
20.6 °
17.8 °
70 %
4.9kmh
37 %
za
19 °
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.