16.4 C
Purmerend
zaterdag 13 juli 2024
Home* BijzonderDrone helpt bij bescherming weidevogels

Drone helpt bij bescherming weidevogels

Purmerend – Agrarisch natuurvereniging Water, Land & Dijken spoort weidevogelnesten op met een weidevogeldrone. Deze drone helpt boeren en vrijwilligers bij het vinden en beschermen van vogels als kievit, grutto en tureluur.

Sinds vorige week vliegt Water, Land & Dijken (WLD) met deze speciale drone. Afgelopen twee jaar is deze specifiek ontwikkeld voor de weidevogelbescherming. Vanaf dit voorjaar vliegen er zes van deze drones in Nederland, waarvan één in Noord-Holland, deze is door WLD is aangeschaft. De drone is uitgerust met een gevoelige warmtecamera. Door het temperatuur verschil tussen de warme nesten en de koude omgeving zijn deze te lokaliseren. Deze warmtebronnen worden meteen met gps locatie opgeslagen.

WLD is een vereniging van boeren, die in de agrarische bedrijfsvoering ook rekening houden met natuur. Hier betekent dat vooral weidevogels beschermen. In het werkgebied, midden Noord- Holland (Laag Holland en Noord-Kennemerland) zetten zo’n 500 vrijwilligers zich elk voorjaar in om de nesten van weidevogels bij de boeren op te sporen. Door de nesten te lokaliseren kan de boer hier rekening mee houden met werkzaamheden op het land. Door bijvoorbeeld nog even te wachten met maaien of de nesten af te zetten voor grazende koeien.

Nu het voorjaar vordert en het gras langer wordt is het voor vrijwilligers best lastig de verstopte vogels te vinden. De drone is een mooi hulpmiddel die de vrijwilligers helpt bij het opsporen van de nesten. Er wordt een heel gebied geselecteerd die de drone systematisch af vliegt. Dit moet ‘s morgens vroeg vóór de zon op is, dan is het temperatuur verschil tussen de nesten en de omgeving het duidelijkst. Na de vlucht zie je een overzicht van alle warmte punten die mogelijk een nest kunnen zijn met gps coördinaten eraan.

Met de gps van een smartphone kunnen de nesten opgespoord worden. Ook kan de boer dit op te trekker gebruiken zodat hij automatisch een signaal krijgt als hij in de buurt komt van een nest.

Dit eerste seizoen is nog wat experimenteel, door de data die we verzamelen kan de herkenningssoftware steeds exacter worden. Nu worden warme bronnen als een haas en een gans al automatisch eruit gefilterd.

De eerste vlucht bleek al een succes. In een ochtend, is ruim twintig hectare grasland wat gemaaid ging worden, afgezocht. Hier zijn zes grutto nesten, een tureluur en een wilde eend gevonden. Zonder de drone waren hiervan zeker een aantal gemist, ze waren erg goed verstopt. Doordat er zoveel nesten lagen is met de boer afgesproken grote stukken van de percelen niet te maaien zodat de vogels hier in alle rust verder kunnen broeden en de kuikens beschutting hebben.

Foto: aangeleverd Water, Land & Dijken.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.4 ° C
17.2 °
15 °
76 %
6.7kmh
100 %
za
16 °
zo
19 °
ma
22 °
di
21 °
wo
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.