22.1 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
Home112Meldingen over nepvuurwapens in centrum Purmerend

Meldingen over nepvuurwapens in centrum Purmerend

Purmerend – Wijkagent Ron Bruinsma geeft op social media aan dat er de laatste dagen drie meldingen zijn geweest van jongeren met nepvuurwapens in het centrum van Purmerend. De politie krijgt landelijk 20 tot 30 meldingen per week over jongeren die met vuurwapens lopen. Nepvuurwapens, zo blijkt vaak achteraf, maar zo levensecht dat de politie dat niet op afstand kan zien. Voor de veiligheid van omstanders, en de eigen veiligheid, benaderen agenten de jongere als een vuurwapengevaarlijke verdachte. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Op de meldkamer van de politie komen geregeld meldingen binnen over jongeren die op straat lopen met vuurwapens. Het gaat om twee tot drie incidenten per politie-eenheid per week. Mensen voelen zich onveilig en bellen het alarmnummer van de politie. Agenten gaan dan zo snel mogelijk ter plaatse om de situatie te beoordelen.

Incidenten met jongeren

Een grote zorg bij dit soort meldingen is dat agenten niet altijd kunnen zien of het om een echt vuurwapen gaat, of om een nepvuurwapen. Gezien de dreiging die daarmee gepaard gaat, zijn agenten genoodzaakt om de wapendrager altijd als vuurwapengevaarlijke verdachte te benaderen. Zo’n aanhouding is ingrijpend en mogelijk zelfs gevaarlijk.

Glock

Zo kregen zes jongens in de Rotterdamse Charlois verleden jaar met deze aanhoudingsmethode te maken. Een voorbijganger meldde de politie dat hij zes jongens had zien lopen, van wie één een wapen van het type Glock in zijn broekband zou dragen. Agenten die de jongeren aantroffen, namen geen risico en benaderden ze met getrokken wapens. Toen de jongen met het wapen niet wilde luisteren, en zelfs een beweging richting een plastic tas maakte, loste één van de agenten een waarschuwingsschot. ‘Gelukkig luisterde hij toen’, vertelt de agent later. ‘Volgens mij wilde hij stoer doen tegenover zijn vrienden. Maar dat had verschrikkelijk fout kunnen aflopen. Wat als de jongen het vuurwapen uit het tasje had gehaald. Wat had ik of een andere collega gedaan? Hadden we dan gericht geschoten? We hebben het hier wel over kinderen. De jongens bleken tussen de 13 ent 18 jaar te zijn. Gelukkig is het nu goed afgelopen.’

Verbod

Het bezit van nepvuurwapens is verboden in Nederland. Alleen speelgoedwapens met een CE-keurmerk zijn toegestaan. Maar ook daarvoor geldt dat het verboden is om deze openlijk op straat of in publieke ruimtes te dragen. Dit soort wapens komen dreigend over en kunnen aangezien worden voor echte vuurwapens.

Meer informatie over nepvuurwapens is te vinden op de speciale themapagina over nepvuurwapens.

Relevant artikel: https://regiopurmerend.nl/2016/12/12/politie-purmerend-richt-wapen-op-tieners-met-nepwapen/

Foto: Politie.nl

https://twitter.com/POL_Bruinsma/status/864442109797036034

 

 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
22.1 ° C
23.9 °
20 °
57 %
1.8kmh
1 %
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
29 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.