14.2 C
Purmerend
donderdag 23 mei 2024
HomeColumnDe column van Boze Buurman!

De column van Boze Buurman!

Boze Buurman

Als echte Purmerender kijk je natuurlijk elk jaar weer uit naar de kermis. Sommige ouderen denken nog altijd terug aan de lange sliert attracties op het Slotplein, de Westerstraat, Schoolplein en de Nieuwstraat.  Groot en klein vermaakten zich toen met onder andere boksen met de beer, steile wand, schommelschuitjes en koekhappen. Extra opwinding was er als je bij de hobbelbaan de pluim wist te pakken, want dan kreeg je een gratis rit.

Tegenwoordig staat de kermis op een andere plek en het vermaak begint al weken tevoren als (voornamelijk import)bewoners op sociale media klagen over verkeersomleidingen. Complete chaos wordt voorspeld, maar als tijdens de kermis geen sprake is van ernstige hinder en alles gladjes verloopt blijft het stil in Twitter- en Facebookland.

Deze keer was de grote attractie een soort schommelschuit, waar vanuit je ondersteboven op het dak van Heel Europa kon kijken. Met geen tien paarden was ik erin te krijgen, maar bij het toekijken (met beide benen op de grond) moest ik even denken aan kermisexploitant en bouwer Adam van der Veen. Geweldige attracties, zoals de Spin, kwamen uit zijn werkplaats in de Zuidersteeg of werden in elkaar gelast op de stoep bij Theo van der Linden. Een pareltje op de kermis was dit jaar de Eervolle Vermelding voor de suikerspinkraam die al dertig jaar op de kermis in Purmerend staat.

Tijden veranderen en de jeugd van tegenwoordig wil snel, hoog en vooral veel herrie. Veel uit China geïmporteerde prullaria verwisselde van eigenaar en menig (groot)ouder wrong zich in de meest vreemde bochten voor een ritje met de allerkleinsten in de octopus of olifantjes. Jong en oud genoten van vuurwerk dat op oudejaarsavond niet zou misstaan. Veel kinderen loodsten de begeleiders als besluit van het kermisbezoek naar de oer-Hollandse kermisattractie: Touwtje trekken. Wie kent het niet? Daar wachtte echter voor velen een verrassing en werd duidelijk wie aan het langste touwtje trok. Met zes euro was het de duurste attractie van de kermis.

Kan daar niet wat aan gedaan worden? [email protected].Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,925FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
14.2 ° C
14.5 °
13.9 °
78 %
4kmh
35 %
do
18 °
vr
18 °
za
19 °
zo
20 °
ma
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.