14.7 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
Home* DuurzaamDe Rijn af op plastic flesjes uit Purmerend

De Rijn af op plastic flesjes uit Purmerend

Purmerend – Plastic Soup Surfer Merijn Tinga gaat in Juni de Rijn afvaren op een surfplank die gemaakt is van plastic zwerfafval. Hij doet dit om aandacht te vragen voor het probleem van afval in rivieren en zeeën en de rol van de industrie hierin. De plastic flesjes die zijn gebruikt om het surfboard te maken zijn opgeraapt in Purmerend door Zwerfinator Dirk Groot, die exact vastlegde waar en wanneer hij deze flesjes heeft gevonden. 

In deze mini docu vertellen Tinga en Groot over dit surfboard en zien we de Zwerfinator in actie bij het verzamelen van de flesjes.

De Plastic Soup Surfer en De Zwerfinator strijden allebei op hun eigen bijzondere manieren tegen zwerfafval en plastic soep en de gevolgen hiervan. Zo stak Merijn vorig jaar de Noordzee over op een kite-surfboard van zwerfafval en deed Groot een gedetailleerd onderzoek van honderd dagen naar zwerfafval om aan de hand van de verzamelde data het probleem bij de bron aan te kunnen pakken. Naar aanleiding van een petitie van Tinga heeft de tweede kamer in februari een motie aangenomen waarin wordt beloofd binnen drie jaar het aantal plastic flesjes in het zwerfafval met 90 procent te verminderen.  De resultaten van het onderzoek van de Zwerfinator worden gebruikt als input voor het overleg in Den Haag hierover.

Nulmeting

Momenteel richt het onderzoek van Groot zich op rondzwervende drankverpakkingen. Inmiddels heeft hij er ruim 10.000 opgeraapt en nauwkeurig vastgelegd waar hij deze vond. Hij ziet zijn huidige project als een nulmeting, “Als we nu goed meten wat er ligt, waar en in welke verhoudingen en dit regelmatig blijven doen, dan kunnen we zelf constateren of de getroffen maatregelen inderdaad de gewenste effecten hebben. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er minder plastic flesjes op straat terechtkomen, maar dat we meer blikjes en drinkpakjes gaan vinden. Als er alleen  maar statiegeld op petflesjes komt, dan heb je kans dat de producenten hun drankjes in andere verpakkingen gaan aanbieden om onder de statiegeldregeling uit te komen. Als ik het kan verzinnen, dan kunnen zij dat ook”. De flesjes die zijn gebruikt voor het board waarmee Tinga de rijn af gaat varen zijn speciaal geselecteerd uit deze 10.000 drankverpakkingen en betreft flesjes van The Coca Cola Company, een bedrijf dat voorop loopt in de lobby tegen uitbreiding van statiegeld en zelfs strijdt voor de afschaffing ervan.

Purmerend

Het grootste deel van het onderzoek van Dirk vond tot nu toe plaats in Purmerend omdat dat nu eenmaal zijn woonplaats is. Afgelopen maanden heeft hij ook regelmatig metingen gedaan in andere plaatsen. “Dat deze flesjes zijn opgeraapt in Purmerend, dat betekent niet dat Purmerend nu zo’n bijzonder vieze stad is”, aldus Groot, “sterker nog, Purmerend is de laatste jaren steeds schoner geworden en als ik in andere plaatsen kom en een vergelijking maak, zie ik vaak dat het hier echt de goede kant op gaat”.

 Samen met de Zwerfinator bestudeert gemeente Purmerend de data om zo gericht maatregelen te kunnen nemen. Ook andere gemeenten zijn inmiddels geïnteresseerd in de meetmethode van de Zwerfinator. “Door in zoveel mogelijk verschillende plaatsen te meten kunnen we vergelijkingen maken. Als er verschillen zijn kunnen we vervolgens kijken waar dat in zit”. Tot nu toe heeft hij bij zijn metingen één groot verschil gevonden: “De verhoudingen van de soorten zwerfafval zijn eigenlijk overal hetzelfde, alleen de biermerken verschillen per regio. Zo leer je nog eens wat”.

Het project van de Plastic Soup Surfer is te volgen via http://plasticsoupsurfer.org/

Dirk Groot, Waterlander van het jaar 2015 en uitvinder van de Zwerfie-bingo, geeft gastlessen, lezingen, workshops en advies over zwerfafval, plastic soep en duurzaamheid. Meer op: www.zwerfinator.nlSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.7 ° C
16.2 °
12.8 °
63 %
2.2kmh
100 %
wo
14 °
do
16 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.