14.5 C
Purmerend
zondag 16 juni 2024
HomeNatuur507 monumentale bomen in het Beusebos

507 monumentale bomen in het Beusebos

Purmerend – Uit een onderzoek wat gedaan is in opdracht van de gemeente Purmerend is gebleken dat er 507 monumentale bomen, waaronder 60 eiken, staan in het Beusebos. Tevens staan er 107 waardevolle bomen. Het onderzoeksrapport geeft aan dat monumentale bomen de meest markante bomen zijn. Op gemeentelijk niveau zijn deze bomen van grote waarde. Waardevolle bomen zijn de monumentale bomen van de toekomst. Het zijn bijzondere bomen, bijvoorbeeld door hun grote waarde, hun locatie of uitstraling in hun omgeving.

In totaal zijn er in het gehele gebied van 17ha bij 13 bomen vaste rust en verblijfplaatsen voor dieren aangetroffen. Dit zouden verblijfplaastsen van vleermuizen kunnen zijn. In 1 boom is een nest van een havik aangetroffen welke volgens de vogelrichtlijnen in het kader van de wet natuurbescherming een jaarrond beschermd nest is. 92 bomen waaronder 90 wilgen en 2 esdoorns worden aangemerkt als belangrijke stuifmeelleverancier voor insecten zoals bijen en hommels.

Het onderzoek is gedaan door de gemeente Purmerend omdat de gemeente deze locatie wil gaan ontwikkelen. Thans is er een voorbereidend onderzoek naar de haalbaarheid waarbij dit onderzoek er 1 van is. De gemeente noemt de locatie steevast de Kom A7. Meer informatie op de gemeentelijke website: https://www.purmerend.nl/kom-a7

De stichting Vrienden van het Beusebos geeft aan dat dit rapport redelijk overeenkomt met wat ze zelf al hebben geconstateerd. “Het enige wat een beetje raar is dat er wel zo’n 8000 bomen staan maar dat er maar 613 worden aangewezen als boom. Dit heeft te maken met de zogenaamde aanwijscriteria voor bomen die de gemeente heeft opgesteld. Om als boom te worden aangemerkt moet er voldaan worden aan bijvoorbeeld een stamomvang van minstens 50 centimeter. Het rapport rept ook over de ecologische waarde van het gebied. Wij gaan nu het rapport met de werkgroep verder bestuderen.”

Meer informatie over het beusebos op: www.beusebos.nl.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14.5 ° C
15.1 °
13.9 °
82 %
7.2kmh
92 %
za
14 °
zo
16 °
ma
19 °
di
20 °
wo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.