23.1 C
Purmerend
zaterdag 20 juli 2024
HomePurmerendDetectielussen detecteren scooters onvoldoende

Detectielussen detecteren scooters onvoldoende

Purmerend – De afgelopen dagen ontstond er op Facebook een interessante conversatie tussen motor-, scooter- en brommerbestuurders. Het blijkt dat veel van deze weggebruikers problemen ondervinden bij verkeerslichten. De detectielussen in de weg staan op bepaalde plekken niet scherp genoeg afgesteld om deze voertuigen te detecteren. Het gevolg: de verkeerslichten blijven op rood staan.

Detectielussen zijn de strepen in de weg, die je onder andere vlak voor verkeerslichten ziet. Deze lussen geven een signaal aan het verkeerslicht door dat er een voertuig te wachten staat die het kruispunt wil passeren. Deze lussen reageren op een verandering in het magnetisch veld. Scooters, brommers en lichtere motoren bevatten vaak te weinig geleidend metaal om door de lussen gedetecteerd te worden.

In sommige gevallen kunnen lussen scherper worden afgesteld. Dit moet worden gedaan in opdracht van de wegbeheerder. In dit geval de gemeente Purmerend. Sommige detectielussen kunnen niet worden bijgesteld.

En daar sta je dan voor een stoplicht. Wachtend op een auto die dicht genoeg achter je komt staan om een signaal aan de lus te geven. Na enige minuten wachten – of als er claxonnerende automobilisten achter je staan-, kijk je om je heen. Geen politie in de buurt? Geen camera’s? Geen verkeer? Dan toch maar door rood.

De gemeente Purmerend laat in een reactie weten een paar klachten per jaar over de detectielussen te krijgen.

“Vaak gaan we dan ter plaatse kijken en testen we met een scooter de lussen. We kunnen de lussen dan gevoeliger instellen. Maar dat heeft ook een keerzijde: als we de lussen te gevoelig instellen, kunnen we weer te maken krijgen met spookgroen. Dat betekent dat verkeerslichten onterecht op groen gaan omdat de detectielussen iets detecteren wat geen voertuig blijkt te zijn.

Tegenwoordig bestaan scooters voornamelijk uit onderdelen van kunststof, dit zorgt ervoor dat ze lastig gedetecteerd worden door de detectielussen. De detectielussen reageren op een verstoring van het magnetisch veld en die verstoring kan alleen optreden als er voldoende metalen massa op staat.”, aldus de gemeente.

Bestuurders kunnen hun constatering melden bij het KlantContactCentrum. ( (0299) 452 452, per mail ([email protected]).  Ook kan er een WhatsApp bericht worden gestuurd naar 06 222 46 060. In de melding moet dan staan bij welke kruising en in welke richting de storing zich voordoet. Ook het type voertuig (merk/model scooter) weten moet in de melding worden aangegeven.

Ondervindt u ook problemen? Met welk type voertuig en bij welk kruispunt?

 Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
23.1 ° C
24 °
22 °
78 %
0.9kmh
12 %
vr
23 °
za
28 °
zo
25 °
ma
22 °
di
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.