22.1 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
Home112Celstraffen van 8 jaar geëist tegen 2 Purmerenders

Celstraffen van 8 jaar geëist tegen 2 Purmerenders

Schiphol – Het Openbaar Ministerie Noord-Holland verdenkt zes personen van grensoverschrijdende cocaïnesmokkel en corruptie. Tegen hen zijn straffen geëist tot acht jaar.

Twee verdachten zijn medewerkers van de douane op Schiphol. Het betreft de 50-jarige Van de W. uit Purmerend en de 34-jarige Van Z. uit Haarlem. Zij hoorden acht en zeven jaar tegen zich eisen. De andere verdachten zijn de 46-jarige N. uit Purmerend, de 60-jarige C. uit Oostzaan, de 56-jarige H. uit Wilnis en de 61-jarige Van B. uit Amsterdam. Zij hoorden respectievelijk straffen van acht jaar (N. en C.), (B) dertig maanden en achttien maanden tegen zich eisen. Allen staan terecht tijdens een meerdaags proces bij de meervoudige kamer van de rechtbank op Schiphol.

Corrupte werkwijze

’’Wanneer de kat en de muis samenspannen, heeft de boer geen schijn van kans’’, zo begint de officier van justitie zijn requisitoir. ‘’De kern van het onderzoek ziet op deze samenspanning tussen criminelen en overheidsdienaren. Het OM tilt zwaar aan omkoping en ambtelijke corruptie: douanebeambten zijn er juist om criminele activiteiten tégen te houden’’, aldus de officier van justitie.

Via afgeluisterde gesprekken is de werkwijze van verdachten, zoals het OM die ten laste legt, zichtbaar geworden voor justitie. Daaruit blijkt dat partijen cocaïne via DHL, zonder een kans op onderschepping, door de douane in Nederland worden geloodst en op adressen in Noord-Holland worden afgeleverd. Dat kan omdat de twee douaniers telkens regelen dat zij op betreffende leverdagen samen dienst hebben bij DHL op Schiphol. Daarbij oefenen zij invloed uit op de inroostering. Voor dat regelwerk krijgen de beide douaniers een aanbetaling.

Wanneer de zending eenmaal in Nederland is aangekomen kan deze bij DHL op Schiphol in aanmerking komen voor een douanecontrole. Als de bewuste zending niet door DHL of het douanecentrum voor een fysieke controle is geselecteerd, doen de douaniers niets; de zending gaat dan vanzelf naar het afgesproken afleveradres. Als de zending wel is geselecteerd voor een controle, laten de douaniers de zending ongemoeid door, zonder inbeslagneming van de cocaïne. Uit de afgeluisterde gesprekken blijkt dat de twee douaniers behalve voor het regelen van de diensten bij DHL op de afleverdagen ook bedragen ontvingen als het transport was voltooid.

Boeken, golftassen en olijfolie

In 2015 zijn voorbereidingshandelingen getroffen voor vervoer vanuit Panama van vermoedelijk 20 kilo cocaïne verpakt in golftassen. Ook is gepoogd ongeveer 3 kilo cocaïne verpakt in een boekenpakket vanuit Venezuela naar Nederland te vervoeren. ‘’Die cocaïne is waarschijnlijk geript’’, aldus de officier van justitie. Het pakket met boeken kwam weliswaar op het afgesproken adres aan, maar zonder cocaïne. Een latere zending lukte wel: 8 kilo cocaïne wordt vanuit Chili naar Nederland gesmokkeld. De cocaïne werd verwerkt in 96 flessen olijfolie en zou op het bedrijf van één van de verdachten worden afgeleverd. De Koninklijke Marechaussee heeft deze partij, onder leiding van het OM, in oktober 2015 in beslag genomen.

Criminele organisatie

Het OM legt vier van de zes verdachten deelname aan een criminele organisatie ten laste. ‘’De samenwerking tussen verdachten is gestructureerd, aangezien sprake is van een systeem van aanbetalingen, vaste beloningen voor de geregelde douanediensten en afscherming van activiteiten. Uit de afgeluisterde gesprekken blijkt bovendien dat de verdachten nadenken over het verfijnen van de werkwijze, zoals het regelen van nieuwe afleveradressen en het niet langer laten sturen van ‘kant en klaar’ zendingen in boekpakketten of golftassen, maar listig vermengd in olijfolie’’, aldus de officier.

Tot slot verdenkt het OM drie personen, waaronder de douaniers, van het voor handen hebben van een wapen, patroonmagazijnen en munitie, het voor handen hebben van een stroomstootwapen dat er uit ziet als een zaklamp, en het voor handen hebben van spullen bedoeld voor een professionele hennepkwekerij.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 21 juli.

Relevant artikel: https://regiopurmerend.nl/2017/06/27/2-purmerenders-verdacht-cocainesmokkel-en-omkoping-douaniers/Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
22.1 ° C
23.9 °
20 °
57 %
1.8kmh
1 %
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
29 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.