NatuurPurmerend

Jury groenprijs op bezoek bij actieve Purmerenders

Purmerend – De jury van de Nationale Groencompetitie van de Entente Florale heeft vrijdag 30 juni een fietstocht van 4 uur gemaakt door Purmerend om het groen met eigen ogen te kunnen zien en beoordelen. Op 15 plaatsen zijn zij gestopt en hebben zij vooral actieve inwoners maar ook deskundigen gesproken. Op basis van wat zij gezien en gehoord hebben zullen zij een rapport schrijven waar de gemeente zijn voordeel mee kan doen. De prijsuitreiking is op 20 september.

De gemeente wilde de jury vooral laten zien hoe actief inwoners zijn in Purmerend en hoe ze, soms met hulp van de gemeente, mooie groene en duurzame initiatieven van de grond hebben gekregen.

De jury werd onder andere te woord gestaan door de bewoners van de Bernard Zweersflat die het groen rond hun ‘bloemenflat’ onderhouden. Ze spraken de bewoners van het Woonkollektief die een moestuin houden op grond van de gemeente en vrijwilligers die de oude begraafplaats en boomgaard Groenewoud onderhouden. Bestuursleden van de Vereniging Historisch Purmerend vertelden de jury over de geschiedenis van Purmerend en wat je daarvan terugziet in het ontwerp van de Koemarkt. Docenten van de ecoschool Da Vinci College vertelden over de duurzame projecten van leerlingen die er helaas niet bij konden zijn vanwege examens.

Ook kwam de jury langs het adoptiegroen van de Schoof- en Halmstraat dat onderhouden wordt door de bewoners, langs natuurspeeltuin het Kinderparadijs waar vrijwilligers kinderen o.a. helpen met het timmeren van boomhutten en langs de buitenspeeltuin De Speelkraam.

De jury zal de gemeente niet alleen op bewonersinitiatieven beoordelen. ‘We denken wel dat we daar hoog op kunnen scoren’, aldus wethouder Mario Hegger die ook meefietste. ‘Er wordt ook gekeken naar hoe we biodiversiteit bevorderen, wat we doen om toerisme en recreatie te stimuleren, wat we doen aan duurzaamheid. Het feit dat 75% van onze huizen met stadsverwarming verwarmd wordt zal zeker ook opvallen. We gaan voor goud natuurlijk, al is het ook al fantastisch als we iets kunnen doen met het rapport dat deze deskundige jury gaat opleveren.’

Relevant artikel: https://regiopurmerend.nl/2017/06/29/purmerend-klaar-jurering-nationale-groencompetitie/


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.