16.4 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomeOnderwijsUitstel bouw MBO-Campus Karekietpark

Uitstel bouw MBO-Campus Karekietpark

Purmerend – Kwalitatief goed mbo-onderwijs aanbieden in een nieuw schoolgebouw in Purmerend. Het Horizon College en het Regio College zijn een aantal jaren geleden een samenwerking aangegaan om dit in Purmerend te realiseren. Met de samenwerking wordt het mbo-opleidingenaanbod veel efficiënter en doelmatiger aangeboden; overlap van opleidingen wordt voorkomen en beide scholen hoeven elkaar niet meer te beconcurreren. Dit levert een kwaliteitsverbetering en kostenbesparing op. Echter, het ministerie van Onderwijs gaat niet akkoord met de financiering van een nieuw gezamenlijk schoolgebouw. 

Alle partijen, inclusief het ministerie van OCW, zijn voorstander van deze vorm van samenwerking. Alle plannen zijn er dan ook op gericht om het mbo-onderwijs in Purmerend efficiënt onder te brengen in één nieuw pand. Veertig procent van de ruimte wordt gezamenlijk gebruikt. ‘Er is goed nagedacht over de samenwerking,’ zegt Anja Grootoonk, voorzitter College van Bestuur van het Horizon College. ‘Jongeren verdienen kwalitatief goed onderwijs. Dat willen wij bieden in een goed geoutilleerd en eigentijds schoolgebouw. Wij huisvesten onze studenten nu in panden die absoluut niet meer van deze tijd zijn. Een nieuw pand is daarom dringend noodzakelijk.’

Voor het nieuw te bouwen pand is een financieringsconstructie ontwikkeld die in eerste instantie door het ministerie van Onderwijs is goedgekeurd, maar inmiddels komt het ministerie daarvan terug. Dit betekent dat er verder onderzocht moet worden hoe het nieuwe gebouw te financieren, hetgeen tot vertraging leidt. Dit terwijl het bestemmingsplan is goedgekeurd, de omgevingsvergunning is afgegeven en de bouw kan starten.

Bij de constructie die ontwikkeld is, bouwt en financiert het Horizon College het gebouw en huurt het Regio College ruimte in het gebouw. Er is voor één eigenaar gekozen vanwege de vergaande samenwerking in het gebouw. De constructie is in het schooljaar 2015-2016 voorgelegd aan het ministerie van OCW en het ministerie ging daarmee akkoord. In verband met nieuwe wetgeving heeft het Horizon College begin dit jaar navraag gedaan bij het ministerie of de constructie nog steeds wettelijk aan alle eisen voldeed. Het ministerie meldde dat de financieringsconstructie zowel in de oude wetgeving als in de nieuwe wetgeving niet is toegestaan.

‘Wij waren in de veronderstelling dat we een goede oplossing hadden voor de financiering. Dat bleek niet het geval,’ zegt Anja Grootoonk. ‘Het ministerie heeft erkend dat het niet goed heeft gehandeld,’ voegt zij er aan toe.

Op dit moment onderzoekt het ministerie van Onderwijs welke mogelijkheden er wel zijn om de bouw van de nieuwe school te realiseren.

Verzet door omwonenden 

Er is veel verzet geweest tegen de bouw van de MBO-Campus in het Karekietpark. Bewoners hebben zich verenigd in de klankbordgroep Karekietpark. Er is geprocedeerd tot aan de Raad van State met de voor de klankbordgroep onwenselijke uitkomst. De MBO-Campus mag er komen.

Over de financieringsconstructie is de klankbordgroep helder. “Het blijft toch wonderlijk dat zij het Ministerie beschuldigen van juridische haarkloverij terwijl zij zelf :

1. Hun huiswerk niet goed gedaan hebben en duidelijk van te voren niet hebben getoetst of het financieringsplan wat zij voor ogen hebben, wettelijk wel is toegestaan.

2. Voortdurend onwaarheden hebben gesproken over de financiering. De scholen hebben doorlopend aangegeven dat financiering middels schatkistbankieren van het Ministerie van Onderwijs rond was. Wij wisten al lang dat dat niet zo was, maar onze gemeenteraad, Gemeente en zelfs de Raad van State hebben de beweringen klakkeloos aangenomen.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
16.4 ° C
17.2 °
15.5 °
67 %
0.9kmh
6 %
wo
16 °
do
23 °
vr
26 °
za
28 °
zo
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.