17.3 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomePurmerendWheermolen-Oost op de schop, lage flats gesloopt

Wheermolen-Oost op de schop, lage flats gesloopt

Purmerend – Intermaris heeft de Toekomstvisie voor de twaalf galerijflats in  Wheermolen-Oost rond. De keuze per flat was tussen renovatie en sloop-nieuwbouw. Met als uitgangspunt: we renoveren als het kan en slopen als renoveren niet tot echte kwaliteitsverbetering leidt. De bewoners ontvingen de informatie over het voorgenomen scenario voor hun flat eind juni per brief. In juli volgt voor elke flat een informatiebijeenkomst waar de corporatie de gemaakte keuzes verder persoonlijk toelicht.

Met de Toekomstvisie wil Intermaris een meer gevarieerd woningaanbod aanbieden in Wheermolen-Oost. Geschikt voor starters, senioren en 1- en 2-persoonshuishoudens, met eigentijdse en energiezuinige woningen die bovendien betaalbaar zijn. Dit moet het resultaat zijn van de vernieuwing van de bijna 50 jaar oude flats. Op dit moment ligt er voor elke flat een voorgenomen scenario: renovatie of sloop-nieuwbouw. Hier gingen technisch onderzoek, huisgesprekken met bijna 500 bewoners en afstemming met gemeente en sociale partners aan vooraf.

Hoogbouwflats na renovatie energiezuiniger

Per flat onderzocht Intermaris de mogelijke scenario’s. De keuze was renovatie of sloop-nieuwbouw, waarbij renoveren de voorkeur heeft zolang dat de gewenste kwaliteitsverbetering oplevert. Alle hoge flats komen in aanmerking voor renovatie. De constructie en technische staat van deze flats zijn van voldoende kwaliteit om te renoveren. Dat geldt ook voor de flats in de Pampusstraat en de korte flat aan de Vrouwenzandstraat. Maatregelen kunnen verschillen per flat. Wel worden overal problemen met vocht en tocht aangepakt. Na renovatie zijn de woningen comfortabeler en energiezuinig. Het energielabel van minimaal B levert de bewoners een besparing in de woonlasten op.

Na sloop lage flats meer variatie in woningen

De technische staat van de laagbouw is van onvoldoende kwaliteit om te renoveren, waardoor sloop-nieuwbouw de beste optie is. Bewoners moeten in dit geval verhuizen. Naar een andere buurt in Purmerend of naar nog te realiseren nieuwbouw in de wijk. Intermaris zoekt samen met bewoners naar een passende woning. Bewoners krijgen een terugkeergarantie voor de wijk. De nieuwbouw is comfortabel en energiezuinig en voldoet aan alle eisen van deze tijd. Waar nu nog vooral 4-kamerwoningen staan, kunnen bewoners straks kiezen uit 1-, 2- of 3 kamerappartementen of een eengezinswoning.

Deze zijn geschikt voor starters, senioren en 1- en 2-persoonshuishoudens. Voor alle woningen geldt dat het sociale huurwoningen blijven.

Bewoners betrekken bij aanpak eigen flat

Na de zomer begint de corporatie met de voorbereidingen voor de eerste flat. Samen met bewoners werkt Intermaris de plannen verder uit. Vooralsnog gaat het om voorgenomen scenario’s per flat. Omdat de totale aanpak circa 10 jaar in beslag neemt, houdt Intermaris een kleine slag om de arm. Zo kunnen de scenario’s onderweg aangepast worden aan veranderende omstandigheden en ontwikkelingen in de markt. Voordat de eerste renovatie- of sloopwerkzaamheden beginnen, komt er voor elke flat een Sociaal Plan. Hierin staan afspraken over de rechten en plichten van bewoners. Bijvoorbeeld over vergoedingen en huurprijzen. Bij sloop gaat dat bijvoorbeeld om afspraken over vervangende woonruimte.

Ook aandacht voor de leefbaarheid

De eerste sloop- of renovatiewerkzaamheden starten in 2019. Gelijktijdig aan de vernieuwing van de flats gaan de corporatie, gemeente en sociale partijen samen met bewoners aan de slag met de leefbaarheid in en rond de flats. Bewonersonderzoek afgelopen voorjaar wees uit dat er klachten zijn, over vieze liften en galerijen, geluidsoverlast, onderlinge irritatie, maar ook gevoelens van onveiligheid door gedrag van medebewoners en hangjongeren. Door extra aanwezig te zijn in de wijk en maatregelen op de korte termijn, willen de partijen de wijk leefbaar houden, óók tijdens de vernieuwing. De totale vernieuwing van Wheermolen-Oost is omstreeks 2027 klaar.

Corporatie voor vragen aanwezig in de wijk

De komende periode zijn Intermaris en de gemeente extra aanwezig in de wijk. Voor het beantwoorden van vragen, te horen wat er speelt en welke ideeën bewoners hebben voor het leefbaar houden van de wijk. Bewoners kunnen terecht op het wekelijks inloopspreekuur, elke donderdag van 13.00 tot 14.00 uur. Locatie: kantoor Intermaris, Kometenstraat 6 in Purmerend.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.3 ° C
20.1 °
16 °
73 %
1.8kmh
99 %
do
19 °
vr
20 °
za
20 °
zo
22 °
ma
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.