11.2 C
Purmerend
donderdag 13 juni 2024
HomePurmerendOpen dag: Bezichtiging restauratie en herbestemming Lutherse kerk Purmerend

Open dag: Bezichtiging restauratie en herbestemming Lutherse kerk Purmerend

Purmerend – Kom ook op dinsdag 11 juli naar de Lutherse kerk in Purmerend waar de restauratieschilder u de restauratietechniek ‘houten’ laat zien. En de projectleider van Stadsherstel Amsterdam vertelt u graag over haar restauratie en herbestemmingsproject. Daarvoor kunt u desgewenst een gratis orgelconcert bijwonen. U bent van harte welkom!

Programma dinsdag 11 juli

12:00-12:30 Marktconcert orgel van Jeanette Zuidema

12:30-12:50 Onder het genot van en kopje koffie/thee vertelt Ruth van de Puijl over de historie, de
restauratie en het gereedmaken voor nieuw gebruik van deze kerk

12.50-13.10 De restauratieschilder geeft een presentatie over wat houtimitatie is en laat de
schildertechniek zien

Dit programma wordt u gratis aangeboden. Aanmelden is niet nodig.

Adres: Hoogstraat 18 Purmerend

Over de herbestemming

De centraal in het historische centrum van de stad Purmerend gelegen Lutherse kerk is in 2016 door Stadsherstel aangekocht. De kerk ligt aan een klein voorplein in de belangrijkste winkelstraat van Purmerend. Er worden al jaren geen diensten meer in gehouden waardoor de kerk toe was aan een nieuwe bestemming. In 2016 is gestart aan de werkzaamheden om zaalverhuur voor (diverse) culturele activiteiten mogelijk te maken. Daarbij wordt samengewerkt met de Lutherse gemeenschap en plaatselijke vrijwilligers. En ook de Lutherse kerk zal de kerk een aantal keren per jaar blijven gebruiken. De gemeente Purmerend juicht het nieuwe brede gebruik van de kerk toe. De Vrienden van Stadsherstel hebben financieel bijgedragen aan de restauratie van de houtimmitaties in deze kerk.

Over het monument

De Lutherse kerk is een éénbeukige zaalkerk op een rechthoekige plattegrond, met een 3-zijdig afgeslotenkoorsluiting. In het interieur zijn in de absis de preekstoel met klankbord, met aan weerzijden de kerkraadsbanken aanwezig, inclusief de bijbehorende doopboog en lezenaar.

Boven de zaalingang op het orgelbalkon staat een Van Dam orgel welke dateert uit 1892.

In 1878 is gestart met de bouw van de kerk, naar een ontwerp van stadsarchitect P. Mager en in 1880 is deze in gebruik genomen. De kerk kwam op de plek te staan van zijn voorloper uit 1712. De kerk heeft een eclectische bouwstijl, dat betekent dat er elementen van verschillende historische bouwstijlen zijn gebruikt. Deze stijl werd in de 19e eeuw veel toegepast, het gaat hier bijvoorbeeld om de hoge ramen, zoals in de gotiek, maar met een neoromaanse boog.

De voorgevel is opgezet alsof het een driebeukige kerk betreft met bovenop een klokkentorentje met klokken, een uurwerk en een zwaan als windwijzer. De vensters van voor- en zijgevels hebben een ijzeren raamindeling die is bezet met paars- en groengekleurd glas.

Deze restauratie is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van:

De Vrienden van Stadsherstel, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Amsterdams Monumentenfonds, Gemeente Purmerend, Provincie Noord-Holland en het Nationaal Restauratie Fonds

Foto: aangeleverd / Els Broers.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
11.2 ° C
12.3 °
10 °
72 %
0.9kmh
100 %
do
17 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °
ma
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.