22.4 C
Purmerend
maandag 15 juli 2024
Home* PolitiePolitie Purmerend: nieuw aangiftebeleid werkt

Politie Purmerend: nieuw aangiftebeleid werkt

Purmerend – De politie in Purmerend heeft, samen met acht andere basisteams, de afgelopen periode ervaring opgedaan met de zogenoemde Vanguard-methode.  Het project werd opgestart naar aanleiding van een onderzoek van de Politieacademie: “betekenisvol handelen, politiewerk vanuit de bedoeling”.

De Vanguard-methode blijkt effectief. In Purmerend verminderde het aantal aangiften met 70%. Hierdoor blijft er bij het korps meer tijd over om aan serieuze zaken te werken.

In Nederland heeft iedere burger het recht om aangifte te doen. De politie is verplicht om de aangifte op te nemen. Een aangifte heeft als doel om een dader strafrechtelijk te vervolgen. Het opstarten van een dergelijk proces vraagt veel tijd van het politie-apparaat. De dader wordt opgespoord, bewijzen worden verzameld en vervolgens komt er een strafrechtelijke vervolging.

In veel gevallen blijkt de persoon die aangifte doet helemaal niet te zitten wachten op een lang proces van een vervolging. Veel mensen doen aangifte om andere redenen. Ze willen een oplossing voor hun probleem. Gewoon hun portemonnaie terug die uit hun tas gerold is. Een bewijsstuk voor de verzekering. Of een schadevergoeding als tijdens een potje voetbal van buurjongens per ongeluk een bal door een raam is gegaan.

Door tijdens het eerste contact dieper in te gaan op de achterliggende reden van de aangever, is het aantal aangiften binnen het korps met een indrukwekkende 70% gedaald. Deze 70% wordt op een andere manier afgehandeld. Bijvoorbeeld door bemiddeling.  Hierdoor blijft er meer tijd over voor de zaken waarin wel aangifte is gedaan.

Naast het politiekorps Purmerend hebben ook Hoofddorp, drie korpsen in Almere en vier korpsen in Parkstad Limburg geëxperimenteerd met de Vanguard-methode. Het korps in Purmerend hoopt dat de nieuwe methode zich als een olievlek over het land zal gaan verspreiden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
22.4 ° C
23.3 °
21 °
66 %
0.5kmh
98 %
ma
22 °
di
19 °
wo
22 °
do
23 °
vr
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.