19 C
Purmerend
zondag 26 mei 2024
HomePurmerendVerstrekking bijzondere bijstand gestegen met 300% in vijf jaar

Verstrekking bijzondere bijstand gestegen met 300% in vijf jaar

Purmerend – De verstrekking van bijzondere bijstand in Purmerend is in de afgelopen 5 jaar gestegen met meer dan 300%. Al jaren laat de verstrekking in de uitgaven een stijgende lijn zien. In 2011 was de verstrekking nog €720.457. In 2016 is de verstrekking opgelopen tot €2.204.144, dit blijkt uit vragen die Raadslid van Damme heeft gesteld aan het college van Purmerend.

De voornaamste redenen voor het verstrekken van bijzondere bijstand zijn bewindvoeringskosten, individuele inkomenstoeslag, aanvullende bijstand levensonderhoud voor kinderen onder de 21 jaar, kosten woninginrichting/duurzame gebruiksgoederen, kinderopvang en medische kosten.

In 2016 zijn er in totaal 1183 aanvragen voor bijzondere bijstand ingediend waarvan er 931 zijn goedgekeurd. Gemiddeld genomen is dit €2367,50 per gedane aanvraag.

Meer informatie over bijzondere bijstand op: https://www.purmerend.nl/bijzondere-bijstand-bijzondere-vergoedingen

Landelijke trend

Vaak groeien de uitgaven in de bijzondere bijstand ook door de keuzes die het Rijk maakt. Regelmatig bezuinigt het Rijk en verwijst het naar gemeenten om de gevolgen op te vangen. Gemeenten betalen zo het voordeel voor het Rijk met hun minimabeleid. Daardoor is de bijzondere bijstand het duizenddingendoekje geworden voor het aandweilen van rijksbezuinigingen voor minima. Maar het doekje slijt snel, want gemeenten krijgen daarvoor veel te weinig geld.

Gemeenten geven al jaren meer uit aan bijzondere bijstand en minimabeleid dan dat zij binnen krijgen. De uitgaven lopen op en de inkomsten stijgen onvoldoende mee. Landelijk gezien kregen gemeenten de afgelopen jaren zo’n 400 miljoen per jaar aan budget. De uitgaven van de gemeenten zijn echter veel hoger; gemiddeld zo’n 700 miljoen per jaar, met een uitschieter naar boven voor 2015 naar 910 miljoen. Gemeenten geven sinds 2005 dan ook anderhalf tot twee keer zo veel uit aan bijzondere bijstand en minimabeleid dan het budget dat zij daarvoor ontvangen.

Hoewel het budget voor bijzondere bijstand en minimabeleid door een nieuw berekeningsmechanisme vanaf 2016 omhoog ging, blijft het budget nog steeds verre van toereikend, gezien de uitgaven in 2015 en het feit dat gemeenten de kosten voor bijzondere bijstand alleen maar zien toenemen.

Gemeenten wijzen twee oorzaken aan voor huidige en recente stijgingen in de uitgaven aan de bijzondere bijstand. Ten eerste zijn de kosten voor bewindvoering de afgelopen jaren enorm gestegen doordat steeds meer mensen bewindvoering krijgen toegewezen van de rechtbank. Ten tweede stijgen de uitgaven vrij recentelijk ook door de komst van een groeiende groep vluchtelingen met een verblijfstatus die een nieuwe start moeten maken in een gemeente en een lening of tegemoetkoming krijgen voor inrichtingskosten van een nieuwe woning of een overbruggingsuitkering. Er zijn tot slot ook geen kostenposten die dalen.

Deze trends zullen de komende jaren doorzetten. Voor de komende jaren verwachten gemeenten alleen maar meer kosten voor de bijzondere bijstand.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
19 ° C
21.1 °
16.7 °
70 %
4.5kmh
100 %
zo
20 °
ma
17 °
di
18 °
wo
15 °
do
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.