13.5 C
Purmerend
zondag 14 april 2024
Home* GeschiedenisPurmerend van boven in de jaren 30

Purmerend van boven in de jaren 30

Regio – Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag stelt sinds deze week meer dan 1000 historische luchtopnamen van Nederland gratis beschikbaar. De foto’s laten zien hoe de steden en dorpen in Nederland er in de jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw uitzagen.

Onder de meer dan 1000 afbeeldingen bevinden zich bijzondere opnamen van Edam, Volendam, Beemster, Purmerend en veel meer gemeenten.

Van militair belang

De foto’s zijn gemaakt door de Luchtvaartafdeeling, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. Zij hadden bijzondere interesse in de infrastructuur die van militair belang is: forten, bruggen, sluizen en havens. Dit is terug te zien in het grote aantal foto’s dat daarvan is gemaakt.

Prachtig materiaal

Dirk Janse, specialist beeldcollecties bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie: “In Nederlandse depots ligt zoveel prachtig materiaal. Deze foto’s verdienen het om buiten een kleine kring van experts bekend te worden. Het op internet vrijgeven van deze beelden is een goede manier om dit te bereiken en sluit aan bij de trend rond open data waarbij veel musea en archieven hun collecties digitaal en in hoge resolutie gratis aanbieden.”

Historische waarde

De foto’s laten zien hoe Nederland de afgelopen eeuw is veranderd en hebben daarom een belangrijke historische waarde. Maar ze zijn daarnaast vooral ook leuke zoekplaatjes voor wie wil weten hoe zijn eigen woonplaats er honderd jaar geleden uitzag. Vanaf 1 september zijn de beelden te bekijken én gratis te downloaden.

Grasduinen door de collectie doe je hier: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Aerial_photographs_from_Nederlands_Instituut_voor_Militaire_Historie_uploaded_in_2017



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,871FansLike
2,545VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.5 ° C
15.7 °
11.1 °
58 %
5.4kmh
100 %
zo
13 °
ma
8 °
di
9 °
wo
9 °
do
9 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.