14 C
Purmerend
maandag 27 mei 2024
Home112Uitgaansgeweld Purmerend: OM eist straf voor zware mishandeling

Uitgaansgeweld Purmerend: OM eist straf voor zware mishandeling

Haarlem – De officier van justitie van het arrondissementsparket Noord-Holland heeft maandag 30 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 24-jarige man uit Waterland. Hij wordt ervan verdacht op 20 februari 2016 in Purmerend een 35-jarige inwoner van Den Ilp ernstig te hebben mishandeld. Ook moet hij wat betreft het OM schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Besloten feest

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat het (latere) slachtoffer die nacht, na een avondje uit samen met zijn vriendin en een vriend, is afgegaan op muziek die uit een voormalige kerk in de Kanaalstraat klonk. Daar was een feest aan de gang. Omdat de deur van de kerk open stond, trok dit hun aandacht. Wat volgt is een woordenwisseling met mensen die bij het feest zijn. Zij wijzen op het besloten karakter van het feest. Er wordt geduwd en getrokken. Het is de (latere) verdachte die agressief, geïrriteerd en opgefokt reageert, en tegen de ongenode gasten aanloopt om hen naar buiten te krijgen. De verdachte pookt het vuurtje op in plaats van de deur dicht te doen of de politie te waarschuwen.

Flying kick

De situatie bereikt een dieptepunt wanneer de verdachte op de trap van de kerk een plotselinge flying kick uitdeelt aan het slachtoffer. ‘’Dit was geen trap uit stilstand, maar een trap met extra snelheid, met geschoeide voet, die ook nog eens van bovenaf kwam. Op het hoofd van het slachtoffer, die dit geweld op geen enkele wijze heeft zien aankomen’’. De officier vervolgt: ‘’Getuigen verklaarden dat hij van de kerk-trap af vloog. Dat de trap met veel snelheid en hard moet zijn geweest blijkt uit ook uit de positie waarin het slachtoffer vervolgens op de grond wordt aangetroffen: op afstand van de trap waar hij op de laatste tree stond.’’

Hersenletsel

De gevolgen voor het slachtoffer zijn enorm. Door de flying kick breekt het slachtoffer zijn kaak en raakt hij meteen buiten bewustzijn. Getuigen spreken erover dat het slachtoffer als een plank achterover valt. Ook horen zij het hoofd van het slachtoffer op de straat slaan. ‘’Alsof een steen op een steen viel’’ zo verklaart één van de omstanders. Er komt een traumahelikopter ter plaatse. Door de val op straat loopt het slachtoffer ernstig hersenletsel op, wat resulteert in acht dagen coma, een hersenoperatie en een langdurige revalidatie.

Politieagent in opleiding

Het OM rekent het de verdachte aan dat hij in opleiding was als politieagent. ‘’Van zo iemand mag je verwachten dat hij het conflict vermijdt, de boel sust en hulp biedt aan een slachtoffer. In plaats daarvan heeft hij de confrontatie opgezocht en is daarna gevlucht’’, aldus de officier van justitie. Dat hij ook daarna geen verantwoordelijkheid heeft genomen blijkt volgens het OM uit het feit dat verdachte weg blijft van politieverhoren en getuigen instrueert. ‘’Hij zou als politieman in opleiding moeten weten dat je geen getuigen mag beïnvloeden en dat zij naar waarheid moeten verklaren’’.

De rechtbank doet uitspraak op 18 september.

Relevant artikel: https://regiopurmerend.nl/2016/02/20/man-kritiek-na-mishandeling-in-purmerend/Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
14 ° C
14.5 °
12.8 °
76 %
1.8kmh
62 %
ma
18 °
di
18 °
wo
15 °
do
14 °
vr
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.