23.3 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeColumnWheerstand - Een column van Remco Houtkamp

Wheerstand – Een column van Remco Houtkamp

Even voor half acht zet ik mijn fiets voor de Nicolaaskerk. Midden op de Kaasmarkt, want ik ben niet de enige. In lijn met de aandacht die online gegenereerd wordt, is de ontvangst goed verzorgd. Jongedames staan klaar om geïnteresseerden te ontvangen en te voorzien van een drankje. Mijn planning was strak en ik kan direct naar binnen.

Wat morrende geluiden; de keuze is toch al gemaakt. Een welkome uitnodiging van de ontwikkelaar aan één van de gasten om vooral binnen te komen, maar met het vriendelijke verzoek om het flyeren even te staken. De kerk staat vol, altijd leuk om dit gebouw weer even van binnen te zien. De laatste keer was ik er zo een beetje alleen en heb veel gehoord over de historie van het gebouw. Vanavond ging het over de toekomst.

In de introductie werd de toon gezet. Een warm betoog voor de hoogbouw. Mooie beelden van hoge gebouwen in verre en minder verre, vaak wat progressieve steden. Ik snap de boodschap, al is de link soms wat ver gezocht. Ik snap ook het geroezemoes om mij heen. Een teleurstelling bij sommigen, misschien velen, dat er geen inspraak is over al dan niet hoogbouw.

De introductie eindigt in Purmerend, met lovende woorden over het centrum. Terecht wordt er opgemerkt dat er de laatst tijd mooie historische nieuwbouw in het centrum verschijnt. De spreker heeft over trots en de ingetogenheid van Purmerenders en de roots die velen hebben in Amsterdam. Is Purmerend een stad of een stadje is nog de vraag. We hangen er denk ik vaak een beetje tussenin. Wat het DNA is van Purmerend wordt gevraagd? Ik denk dat dat DNA in beweging is. In 1950 hadden we nog 7.000 inwoners, nu 80.000. Net als bij veel van mijn leeftijdsgenoten, zijn mijn ouders in de tweede helft van de vorige eeuw vanuit naar Amsterdam Purmerend verhuisd. Meer huis voor je geld en meer ruimte voor twee jonge kinderen.

Eén ding is zeker. Het centrum is het stadJE. Iedereen noemt het zo en ik was al wat ouder toen ik mij daar voor het eerst bewust van was. Het stadje is in ieder geval het historisch hart van Purmerend. Goed, met de sloop van woningen en de realisatie van een betonnen overdekt winkelcentrum is er een flinke misser gemaakt. Dat draai je niet terug en met de recente investeringen in het Willem Eggert, zal het ook wel zo blijven. In een eerdere prijsvraag voor de Koemarkt mochten Purmerenders zich uitspreken over het horecaplein. Twintig jaar terug zat er geen hond op de Koemarkt. Nu wordt er geluncht, gedronken, gepraat en gelachen. Blijkbaar is het stadje in ontwikkeling.

Vanuit mijn werk heb ik dagelijks met ruimtelijke ordening en de bijbehorende procedures te maken. Soms zijn Purmerenders wat… eh… kritisch? Ik lees veel dat mensen ergens tegen zijn. Persoonlijk zou ik het ook eens mooi vinden om te horen en te lezen waar mensen VOOR zijn. Ok, meer woningen… maar hoe dan? Aan het bestuur de schone taak om aan haar inwoners duidelijk te maken waar ze voor staan. Als u het er niet mee eens bent, er kan volgend jaar weer gestemd worden.

Ben ik u al kwijt met mijn net zo lange introductie? Terug naar het postkantoor aan de Where. De opdracht aan de architecten is helder geweest. Het opgegeven programma kun je alleen realiseren door de hoogte in te gaan. Misschien dat de prijs van de grond dit ook wel noodzakelijk maakt…. Ik ken de afspraken tussen de gemeente, de ontwikkelaar en de (voormalige) eigenaar niet, maar dat er hier hoogbouw komt lijkt mij duidelijk. Ik hoop dat iedereen zijn stem laat horen. Persoonlijk ga ik kiezen voor het ontwerp dat de Where betrekt. Ondanks de Where en het kanaal is er in het centrum weinig binding met en beleving van het water. Ik hoop dat deze hoek een uitbreiding van het centrum wordt, met reuring in de plint, oftewel de begane grond.

En verder? Er staat nog veel te gebeuren! Is dit een opmaat naar de ontwikkelingen aan de overzijde van de Where? Op 10 juli was er een stadsgesprek. Ik heb het teruggekeken op:

Wat zijn jullie suggesties voor de toekomst? Meer woningen? Maar hoe dan? En waar? En los van de woningen, wat zouden waardevolle ontwikkelingen zijn? Wat zou Purmerend fijner en mooier maken? En hoe zou U daar VOORAF bij betrokken willen worden? Of zijn dit beslissingen die de bestuurders, als professionals, van onze stad zonder ruggespraak moeten nemen?

Headerafbeelding: aangeleverd door Remco HoutkampSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
23.3 ° C
25 °
20 °
52 %
2.7kmh
3 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
29 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.