12.1 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
HomePolitiekVHP: stemmen voor hoogbouw is omgekeerde volgorde

VHP: stemmen voor hoogbouw is omgekeerde volgorde

Purmerend – De vereniging historisch Purmerend (VHP) vindt dat de gemeente Purmerend een omgekeerde volgorde aanhoudt bij de vraag of er hoogbouw in het centrum moet komen. Dit staat in een brief die de vereniging aan het college van Purmerend heeft gestuurd.

Purmerenders kunnen nu al stemmen voor een ontwerp als hoogbouw op de locatie van het oude postkantoor aan de gedempte Where/Hoornselaan. De VHP geeft aan dat er nog geen hoogbouwvisie is. Een hoogbouwvisie gaat over hoe we de schaarse ruimte in onze stad gebruiken en hoe we die ruimte efficiënt in de toekomst gaan gebruiken. De hoogbouwvisie moet nog besproken worden in de gemeenteraad en Purmerenders kunnen nu al stemmen voor een hoogbouwontwerp in de binnenstad. Een omgekeerde volgorde van zaken dus, zo staat in de brief.

Relevant artikel: https://regiopurmerend.nl/2017/09/05/hoogbouw-op-locatie-oude-postkantoor/

“De regels en richtlijnen voor het bouwen zijn nu dus nog niet duidelijk en ontwikkelaars weten niet waaraan zij zich hebben te houden. Ondertussen wordt inwoners toch al een keuze voorgelegd uit vier schetsontwerpen. Wij vrezen dat bij het bespreken van de hoogbouwvisie de belangen van commerciële projectontwikkelaars (te) zwaar mee zullen wegen bij het vaststellen van de bouwhoogte in en om de binnenstad”.

“De leden van de gemeenteraad vertegenwoordigen de belangen van de inwoners van de stad. De VHP hoopt dat de uitkomst van het Stadsgesprek van 10 juli 2017 in de P3 wordt gerespecteerd: 70% van de aanwezigen was tegen hoogbouw in de binnenstad.” In een eerdere brief gaf de VHP te kennen hoogbouw van 18 verdiepingen aan de rand van het historisch centrum “van de gekke” te vinden. Zelfs de helft van die hoogte noemt de vereniging “21ste eeuwse stadsschennis”.

Hoogbouwvisie

Met een hoogbouwvisie wordt richting gegeven aan de zoektocht naar het toevoegen van substantieel aantal woningen aan de stad. De hoogbouwvisie is kaderstellend en geeft de kansen, aandachtspunten en potentiële plekken weer voor hoogbouw, waarbij wel een voorkeur uitgesproken wordt over hoogbouw in verschillende gebieden. Specifieke voorstellen van hoogbouw zullen aan het College en de Raad worden voorgelegd. De Raad stelt immers met het bestemmingsplan, dan wel projectbesluit vast dat hoogbouw op een specifieke locatie mogelijk is. De hoogbouwvisie is richtinggevend en niet besluitvormend, omdat de besluitvorming over specifieke locaties altijd vraagt om maatwerk. Maatwerk dat, mede gelet op de complexiteit, het ontbreken van een eigen grondpositie, afhankelijk is van ontwikkelaars en reacties van belanghebbenden, waaronder omwonenden.

De hoogbouwvisie wordt vanavond 7 september 2017 besproken in de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer. De VHP uit monde van voorzitter Tineke Abercrombie zal vanavond in de commissie gaan inspreken. Daarna is het de beurt aan de gemeenteraad die op 28 september 2017 uitspraak zal doen.

Verzet

Buiten dat de VHP tegen hoogbouw is aan de rand van het historisch centrum is, is er door de SP Purmerend een online petitie gestart om de hoogbouw aan de rand van het centrum te voorkomen. De petitie vindt u hier: https://petities.nl/petitions/geen-hoogbouw-in-purmerend?locale=nl

Brief VHP aan college en gemeenteraad: raad.purmerend.nl/download/79042

Document hoogbouwvisie: raad.purmerend.nl/sites/default/files/08c%20Hoogbouwvisie.pdf

Kopfoto: screenshot uit document visie hoogbouw.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.1 ° C
12.8 °
11.1 °
72 %
0.9kmh
100 %
wo
11 °
do
17 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.