12.1 C
Purmerend
woensdag 12 juni 2024
HomeColumnColumn van Tor Narra - Als ego’s hoger bouwen?

Column van Tor Narra – Als ego’s hoger bouwen?

Als ego’s hoger bouwen?

De gemeenteraad van Purmerend heeft zich in het verleden uitgesproken over het feit dat een van de oplossingen om betaalbare sociale huur in onze stad verder te realiseren we meer in de hoogte moeten bouwen. Het op dit vlak ‘plotseling ambitieuze college’ heeft de handschoen gretig opgenomen door met een ‘hoogbouwvisie’ te komen. Een ‘visie’ welke eind deze maand door de gemeenteraad nog moet worden vastgesteld.

Sterk betwijfeld moet worden of het verlanglijstje van de in ‘de visie’ genoemde locaties de meest wenselijke zijn. Daar komt bij dat alles mogelijk blijft in onze stad, mits het vooral voldoet aan markt gedreven ideeën als markante punten; corridors van hoge gebouwen; dan wel met een hele wijk de hoogte in. Feitelijk spreekt ‘de visie’ zich niet uit over de toekomstige uitstraling van onze (gehele) stad, anders dan dat slechts wordt aangegeven waar het kan. Dus niet waar het al- dan niet wenselijk is. De afzonderlijke bestemmingsplannen per bouwproject maken het nog altijd mogelijk voor de raad zich uit te spreken? Uiteraard is dat mogelijk, maar daarbij doemt vooral de vraag op waarom dan een hoogbouwvisie überhaupt nodig is?

Gewoon? Omdat het kan? Omdat niemand het tegenhoudt? Omdat uiteindelijk de investeerders en de projectontwikkelaars bepalen wat er komt? En niet wij als inwoners? Met een college dat zich laat gebruiken als ‘vehikel van de markt’? Niet in staat om vraag en aanbod van – vooral sociale – woningen in onze stad te realiseren? En door gaat op deze uitzichtloze weg? Zich laat voeden met zweverige verhalen als: Goed voor de stad! Uitstraling! Markant punt? Er is vraag naar? En andere propagandistische volzinnen die slechts een eigen wenselijkheid nastreven maar weinig realiteitszin tonen? Dat dergelijke smeerretoriek de laatste vier jaar geen enkele sociale huurwoning netto meer in onze gemeente heeft opgeleverd? Hoogbouw moet een probleem oplossen! Dat probleem is woningnood! Van onze medeburgers die afhankelijk zijn van een goede en betaalbare sociale huurwoning!

Maar eigenlijk gaat het mij op dit moment meer om de arrogantie van onze bestuurders. In tegenstelling tot hetgeen de raad heeft meegegeven had deze graag meerdere modellen gepresenteerd gezien voor de locatie postkantoor. Andere dan alleen hoogbouw. Deze boodschap heeft het college blijkbaar niet gehoord dan wel, niet meegenomen in de ‘ontwikkeling’ van het voormalige postkantoor. Vier gigantisch hoge gebouwen zijn nu voorgelegd voor deze locatie en zonder dat de gemeenteraad zich hierover heeft kunnen uitspreken.

Hoogmoedig arrogant is de gemeente in samenwerking met projectontwikkelaar Snippe en vier architecten invulling gaan geven aan een plan dat realiteitszin mist. Daarmee schoffeert het college haar gemeenteraad en laat vooral zien dat zij zich van dit – eerste volk vertegenwoordigende – orgaan niets wenst aan te trekken. Plannen worden buiten de raad om voorgelegd aan onze medeburgers zodat zij kunnen ‘stemmen’ op iets wat er nooit gaat komen. Individuele burgers die onder valse voorwendselen zijn gemanipuleerd om de eigen bevooroordeelde visies buiten onze democratische besluitvorming om te realiseren.

Meneer Dohle, afkomstig van het door Snippe ingehuurde communicatiebureau ‘De Wijde Blik’ houdt een demagogisch praatje als inspreker in de Commissie Stedelijk Beheer en Ontwikkeling. Dat hij Purmerend zo goed kent maar er zelf niet woont. Dat hij ‘meerdere’ projectteams heeft geleid in onze stad waaronder 150 woningen in Wheermolen West. Even natrekken van deze uitspraak levert op dat, dat het enige project is geweest dat zijn bureau voor Purmerend – dan wel voor Intermaris -heeft betekend?

En zo gaat de demagogisch gedreven bijdrage van deze heer nog even door, met de presentatie van cijfers. Over de vele unieke bezoekers van de promotionele website waarbij de ‘tegenstanders’ ongenuanceerd worden weggezet als getalsmatig niet relevant. De macht van het vooral vertekende getal wordt hier onscrupuleus ingezet om ‘de buit’ binnen te halen. De gepresenteerde cijfers bewijzen – op de keeper beschouwt – overigens niets.

En wordt de Vereniging Historisch Purmerend weggezet als “wijze oude Purmerenders die waarschijnlijk zelf geen huisvestingsprobleem hebben”.  Dit laatste is vooral een erg onfatsoenlijke en beledigende karakterisering van een onwijze opportunistische niet-Purmerender aan het adres van de leden van het VHP.

Zo wordt ook ‘het kinderwapen’ ingezet. Altijd handig! Want we weten natuurlijk dat er, zodra er kinderen meespelen onze harten en zieltjes milder zijn. Twee smeekbedes worden uit de kast getrokken waarin ons een ‘voorland’ wordt geschetst van dakloze kinderen. Dat dergelijke smeekbedes niet alleen van toepassing zijn op dit project wordt er niet bij verteld. Ook niet dat smeekbedes komen en gaan bij elk woningbouwproject dat in gang wordt gezet en dat dit zeker niet alleen geldt voor onze spraakmakende locatie.

En wordt – als uitsmijter – nog even de eigen autoriteit aangehaald. De goede man geeft aan dat hij meer te maken heeft gehad met steden in ons land over hoogbouw. En ons blijkbaar hiermee laat weten dat hij ervaringsdeskundig is? De vraag is dan vooral waarin? In de manipulatie van burgers of in het verpesten van historische stadskernen?

De ultieme vraag waarop wij in onze stad eigenlijk een antwoord moeten geven? Wie is er hier nu eigenlijk de baas?

Tor Narra
12 september 2017Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,938FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.1 ° C
12.8 °
11.1 °
72 %
0.9kmh
100 %
wo
11 °
do
17 °
vr
17 °
za
17 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.