* OMPurmerend

Purmerender hoort 30 maanden tegen zich eisen

Lelystad – Een 44-jarige verdachte uit Purmerend werd dit jaar op 11 februari aangehouden voor poging diefstal van lood van een appartementencomplex in Almere. Waar de behandeling vandaag bij de rechter in Lelystad ook over ging, waren verdenkingen van oplichting in 2015, en meerdere diefstallen van lood. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 24 maanden voor deze feiten en 6 maanden voor een eerder opgelegde voorwaardelijke straf.

Op de tenlastelegging vandaag stonden vijf voltooide oplichtingen, die ook ten laste zijn gelegd als flessentrekkerij. Dit gebeurde in een periode van zes weken in de zomer van 2015 in Almere en Amsterdam. Daarnaast wordt de man verdacht van braak en diefstal van lood eind 2016 en begin 2017. Bovendien had de verdachte vanwege eerdere veroordelingen nog een voorwaardelijke straf van zes maanden open staan.

Bij de oplichtingen ging hij steeds hetzelfde te werk. Hij maakte een afspraak om een auto te komen bekijken die te koop was aangeboden via Marktplaats. Als er een akkoord was, deed hij alsof hij via zijn bank-app zou betalen. Hij deed alsof hij een betalingsopdracht gaf maar wist dat hij onvoldoende saldo had. Wanneer een verkoper aangaf dat het geld niet binnen was, of weigerde de auto gelijk mee te geven, werd de verdachte intimiderend en agressief. Als hij de auto in zijn bezit had, verkocht hij hem meteen door.

De officier vond op basis van het dossier de feiten wettig en overtuigend bewezen. Ze vroeg de rechtbank de man te veroordelen voor oplichting en diefstal. Hij had zich immers voorgedaan als een bonafide koper en de melding dat de betalingsopdracht niet was gelukt, niet verteld aan zijn kopers.

Bij de behandeling van de persoonlijke omstandigheden werden de diverse problemen besproken waar de verdachte mee te kampen heeft. Een stevig strafblad, agressief gedrag, verslavings- en psychiatrische problematiek. De officier hield hier rekening mee in haar eis, maar hield ook rekening met de gevolgen voor de slachtoffers die voor grote bedragen zijn benadeeld. Alles overwegende eiste ze een gevangenisstraf van in totaal 30 maanden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.