13.4 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
Home* Ingezonden briefIngezonden brief: wie is het belangrijkste in gemeenteraadsland?

Ingezonden brief: wie is het belangrijkste in gemeenteraadsland?

Er was eens….

Er was eens een gemeentebestuur dat een plan ontwikkelde. Niks bijzonders. Het plan werd als een plan gepresenteerd. Een plan is een plan, niets staat vast, het is slechts een denkrichting, er zal in de loop der tijd voldoende ruimte zijn om het plan (op onderdelen) bij te stellen.

Zoals het hoort bij een democratische bestuursvorm wordt – zelfs in het sprookje – het plan voorgelegd aan de gemeenteraad. Zou de gemeenteraad doen wat ze hoort te doen, dan beoordeelt de raad het plan en zegt er ja of nee tegen. Of… ze wijzigt het plan op onderdelen. De raad is onafhankelijk, oordeelt en beoordeelt in volle vrijheid en komt uiteindelijk tot een besluit. Een besluit dat door het gemeentebestuur behoort te worden uitgevoerd.

Dat is de theorie in sprookjeswonderland, maar niet in Purmerend. Integendeel! In de praktijk blijkt keer op keer dat (de meerderheid van) de raad doet wat gemeentebestuur heeft bedacht. Stel je voor dat een plan van een wethouder, of nog erger van een heel college, het niet haalt!

Het zo veel geprezen dualisme – het bestuur bedenkt, de raad beoordeelt – ofwel het wondermiddel dat de kloof tussen bestuur en burger moet helpen verkleinen, blijkt alleen in verkiezingstijd te worden aangeboden.

In verkiezingstijd roeptoeteren de partijen om het hardst dat zij het dualisme hoog in het vaandel hebben staan en dat het zijn van volksvertegenwoordiger – zelfs op het Purmerendse niveau – de hoogst denkbare en meest eervolle functie is die men zich kan bedenken.

Lopen aan de leiband van een wethouder? Hoe kun je het überhaupt bedenken. Zodra de verkiezingen zijn geweest, de zetels zijn verdeeld en het pluche is ingenomen, is het gedaan met het dualisme. Vergeten zijn de  mooie woorden, de fraaie beloftes. Slechts het eigen belang telt: ik wil wel herkozen worden, misschien word ik zelf wel een keertje wethouder. Stel je voor dat door mijn toedoen een wethouder zijn gelijk niet haalt. Niks dualisme, niks onafhankelijk, niks onbevooroordeeld. Nee kuddegedrag, kadaverdiscipline, de rijen gesloten houden. Daar gaat het om.

Luisteren naar de burger, naar de wens van het volk? Kom op zeg, dat doen we alleen in verkiezingstijd. Dan roepen we dat we werken volgens het principe van buiten naar binnen. Als je dat maar hard en vaak blijft roepen, dan ga je het vanzelf geloven. Zo moeten de lokale politici denken. De burger ziet en hoort het aan. Maar dat het zo ervaren wordt?

In Purmerend, u weet wel die stad met een grenzeloze ambitie, doet het gemeentebestuur er alles, maar dan ook echt alles aan om de stad ‘op de kaart te zetten’. Een nobel streven. Het gemeentebestuur gaat in dat streven ver, heel ver.

Zo is er een hoogbouwvisie ontwikkeld die – indien uitgevoerd – eraan gaat bijdragen dat Purmerend straks ook voorkomt op de kaarten van luchtverkeersleiders, vliegers, helikopterpiloten en ballonvaarders. Immers, hoogbouw tot misschien wel 20 hoog in een overigens vrij vlak stedelijk gebied moet ook voor de luchtruimgebruikers bekend en zichtbaar zijn. Stel je voor – droomt het gemeentebestuur verder – dat voortaan niet langer alleen het luchtvaartbaken Spijkerboor bekend is in de vliegwereld, maar dat ook Hoge Where, Het Bovenpark, De Wherekant of De Hoornse Poort Purmerend een bekend fenomeen en herkenningspunt zal zijn in de luchtvaartkring. Dan sta je toch maar mooi op de internationale kaart.

Dromen …  ook in sprookjes zijn dromen bedrog. Kom op gemeenteraad. Droom niet langer mee! Wordt wakker. Luister naar de man en vrouw in de straat. Gebruik het gezonde verstand. Wonen in een voor de gewone man/vrouw betaalbaar ‘luchtvaartbaken’ is alleen in dromenland mogelijk. Trap niet in de val, stop met dromen, schud het gemeentebestuur wakker.

Stem tegen de woonvisie voor zover deze het plan bevat om op het terrein van het postkantoor én van Garage Zijp hoogbouw te plannen tot wie weet 20 hoog! Bescherm de historische binnenstad, voorkom een nog groter verkeersinfarct in de almaar verder dichtslibbende binnenstad. Hoogbouw prima, maar niet in de binnenstad. Nu niet, straks niet, nooit niet.

Daarom een dringend beroep op de raadsleden om een eigen keuze te maken, om de kadaverdiscipline te vergeten en steun te geven aan het diep gevoelde verlangen om hoogbouw in de binnenstad te verbieden.

Beschadig de geloofwaardigheid van de politiek niet nog verder, laat de kiezer ervaren dat zijn mening ertoe doet en dat u de kiezer daadwerkelijk vertegenwoordigt. Ga daarom niet mee in het voorstel van het stadsbestuur. Laat je niet in slaap sussen met de mededeling dat de woonvisie niet betekent dat dus ingestemd wordt met alle plannen en dat u steeds opnieuw mag oordelen over de vraag of iets wel of niet gewenst is.  Kletskoek.

Nog maar kort geleden stemde de gemeenteraad in met een gefaseerde ontwikkeling van Klein Where. Gefaseerd opdat de raad steeds de gelegenheid zou krijgen om plannen bij te stellen, afhankelijk van de ontwikkelingen op de woningmarkt. Niet één keer is er in de raad nog gesproken over Klein Where. De ontwikkeling in drie fasen is gemakshalve door iedereen ‘vergeten’. Het plan wordt in één bouwstroom uitgevoerd.

Zo kan het ook gaan met het nu voorliggende plan. Laat dat niet gebeuren. Als het nu niet gewenst is, dan moet u nu nee zeggen. Nee tegen een droom, een angstdroom, een boze droom.

Wordt wakker en stem tegen of amendeer tenminste het voorstel met een verbod op hoogbouw in de historische binnenstad. En vergeet niet dat er in maart verkiezingen zijn.

Kiezertje, kiezertje in de stad, herinnert u zich nog wie het goede met de stad voor had.

Een anonieme PurmerenderSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
13.4 ° C
14.4 °
12.2 °
79 %
4.5kmh
56 %
zo
19 °
ma
22 °
di
21 °
wo
22 °
do
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.