22 C
Purmerend
dinsdag 23 juli 2024
Home* Wat u schrijftBlog: 'Mijn eerste acute situatie'

Blog: ‘Mijn eerste acute situatie’

Voor mij is het al ruim een jaar geleden dat ik mijn diploma in ontvangst heb mogen nemen. Vier jaar lang heb ik kennis mogen maken met verschillende sectoren in de zorg, waarin ik vreugde, verdriet en liefde heb mogen ervaren.

Toen ik in het derde jaar van mijn verpleegkundige opleiding stageliep in het BovenIJ ziekenhuis, kwam ik in aanraking met mijn eerste acute situatie. Ik liep stage op de Cardiologie/Neurologie afdeling, waar ik de hele week een 85-jarige man verzorgde die bij ons, wegens een val-incident, was opgenomen. Meneer woonde nog thuis, maar had geen familie meer. Hij was al een tijd minder mobiel en door het val-incident was zijn mobiliteit nog meer afgenomen. Tijdens mijn derde dienst trof ik meneer huilend aan, zittend op zijn bed. Ik ging naast hem zitten en sloeg een arm om hem heen. Ik probeerde hem gerust te stellen en vroeg wat er aan de hand was. Met tranende ogen keek hij mij aan en zei: ‘Broeder ik heb geen enkele familie meer, maar gelukkig geeft u mij wel het gevoel dat er tenminste nog iemand voor mij is’. Mijn ogen werden vochtig, kippenvel ging door mijn lichaam en uit het niets begon ik meneer te omhelzen. Vlak daarna zei ik: ‘Zolang ik voor u zorg, is er altijd één persoon die er voor u is’.

De volgende dag had ik wederom een dagdienst en liep met een voldaan gevoel naar meneer toe. Het was rond 08:30 uur en meneer lag nog in bed. Ik probeerde meneer te wekken, maar zonder reactie. Bij de tweede poging kreeg ik wederom geen reactie, waardoor ik mijn begeleider erbij had geroepen. Ook mijn begeleider kreeg geen reactie. Bij meneer was al bekend dat hij wel vaker diep in slaap kon zijn. Om deze reden zei mijn begeleider tegen mij dat ik het over een paar minuten gewoon nog een keer moest proberen. Ik vertrouwde de situatie niet en begon met het meten van de vitale functies. Toen ik het deken aanraakte, voelde ik dat het doorweekt was van de urine. Meneer was niet bekend met spontaan urineverlies. Bij het meten van de vitale functies zag ik dat meneer een zeer hoge bloeddruk had van 188/97. Daarnaast reageerde meneer totaal niet op pijnprikkels en zijn pupillen waren ongelijk.

Ik ging op mijn gevoel af en besloot om mijn begeleider op te roepen. Ook hij vertrouwde de situatie niet, nadat ik mijn bevindingen en zorgen over meneer had uitgesproken. Ik besloot samen met mijn begeleider de arts in te schakelen en binnen een paar minuten stond de arts aan het bed. Hij besloot om geen risico te nemen en liet met spoed een CT-scan van de hersenen maken, waarop een zeer grote bloeding te zien was. Hierdoor werden meerdere functies in het lichaam aangetast, wat verklaarde waarom meneer zijn urine had laten lopen en niet aanspreekbaar was. Meneer werd vervolgens met spoed naar de Intensive-care(IC) gebracht en werd daar aangesloten aan de monitor. Dit was het punt waar ik meneer voor het laatst heb gezien.

Toen ik de volgende dag op het werk aan kwam, hoorde ik dat meneer die avond nog was overleden. De arts kwam in de loop van de ochtend naar mij toe en legde een arm om mij heen. Hij zei: ‘Frank, je hebt de situatie goed ingeschat en goed gehandeld’. Dit was mijn eerste acute situatie in de zorg. Als ik de situatie over zou kunnen doen, dan had ik precies hetzelfde gehandeld. Ik vertrouwde de situatie niet en besloot om mijn verantwoordelijkheid als verpleegkundige te nemen. Inmiddels ben ik nu gediplomeerd en als ik een situatie niet vertrouw, dan ga ik nog steeds op mijn gevoel af. De patiënt staat voor mij altijd bovenaan en ik doe er alles aan om optimale zorg te bieden. Dit zal ik continueren tot het einde van mijn carrière.

Over Frank:

Frank van Eis (1995) is werkzaam als verpleegkundige in het Waterlandziekenhuis, te Purmerend. Frank is zijn eigen blog gestart, waarin hij verhalen schrijft over zijn weg in de zorg. Door middel van zijn blogs wil hij mensen kennis laten maken hoe mooi en bijzonder het is om in de zorg te werken.

Bekijk zijn eerdere blogs:

Blog: ‘De telefoon gaat.. Het klinkt als het noodsein’.

Blog: ‘Als het zo moet, dan hoeft het van mij niet meer.’

➡️Website;
http://frankvaneis.nl
➡️Instagram;
https://www.instagram.com/frank_mijnwegindezorg/?hl=nl
➡️Twitter;
https://twitter.com/FrankvanEis
➡️LinkedIn;
https://www.linkedin.com/in/frank-van-eis-2480b3136/Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,969FansLike
2,556VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
22 ° C
22.8 °
20.5 °
70 %
1.3kmh
69 %
di
21 °
wo
21 °
do
23 °
vr
21 °
za
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.