3.4 C
Purmerend
dinsdag 28 november 2023
HomePurmerendPurmerendse kunstgrasvelden in uitzending Zembla

Purmerendse kunstgrasvelden in uitzending Zembla

Purmerend – Woensdag 11 oktober 2017 staat een aflevering van Zembla voor de derde keer in een jaar in het teken van rubbergranulaat op de kunstgrasvelden. Het gebruik van rubbergranulaat van oude autobanden in kunstgrasvelden is mogelijk milieuvervuilend. Er komen stoffen uit het granulaat vrij die in bodem en water terecht kunnen komen, waaronder zink en minerale oliën.

In het afgelopen jaar besteedde Zembla eerder twee maal aandacht aan de mogelijke gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Mede naar aanleiding van die uitzendingen deed het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) nader onderzoek naar het rubbergranulaat. Ook D66 Purmerend heeft verleden jaar vragen gesteld over dit onderwerp aan het college van Purmerend die toen aangaf de lijn van de minister en het RIVM te volgen.

Dat nam de discussie over de gezondheidsrisico’s niet helemaal weg, maar het RIVM wees er ook op dat er milieurisico’s aan het gebruik van het rubbergranulaat kleven. Veel eerder al, in 2007, heeft het RIVM hier ook al op gewezen, geeft Zembla aan.

Opvallend detail is dat Recycling Netwerk eind september 2017 bij het Openbaar Ministerie aangifte heeft gedaan tegen alle partijen die betrokken zijn bij het gebruik van rubbergranulaat van oude autobanden op kunstgrasvelden. “Dit is een voorbeeld van hele foute recycling”, aldus Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk. “Enerzijds is er sprake van overtreding van de afvalwetgeving. Naar onze mening is dit nog steeds afval dat wordt gestort op voetbalvelden. En in de tweede plaats: je hebt een zorgplicht als persoon of bedrijf dat een veld aanlegt om te voorkomen dat er milieuschade ontstaat”, aldus Van Duin.

Ook Purmerend komt in de uitzending. In Purmerend bevat alleen het kunstgras op het rugbyveld en de voetbalvelden in Purmerend rubbergranulaat. De korfbalvelden hebben een zand/kunstgrasconstructie terwijl hockey speelt op semi-waterkunstgrasvelden. ZEMBLA onderzocht of er onder de kunstgrasvelden met rubbergranulaat inderdaad bodemverontreiniging is opgetreden.

Dit voorjaar brachten de vier grote steden en brancheorganisatie BSNC een onderzoeksrapport uit, waaruit blijkt dat veel van de rubber korrels die op de kunstgrasmatten liggen verspreid raken in de omgeving. Wat betekent deze verspreiding van het rubber voor bodem en water?

ZEMBLA onderzoekt: wie zijn er verantwoordelijk voor de mogelijke milieuschade en hoe gaan de gemeenten, de bandenbranche en de aannemers die kunstgrasvelden aanleggen hiermee om?

Kijken dus: tot op de bodem: woensdag 11 oktober om 21:15 op NPO2.

Update 9 oktober 2017 10:50 uur. Reactie D66:

https://purmerend.d66.nl/2017/10/09/purmerendse-sportvelden-uitzending-zembla-milieuschade/Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,733FansLike
2,520VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
3.4 ° C
4.4 °
1.7 °
75 %
3.1kmh
81 %
di
4 °
wo
5 °
do
4 °
vr
3 °
za
3 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.