17.1 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
HomePurmerendNKT danst op Coming-outdag

NKT danst op Coming-outdag

Purmerend – Vanmiddag onthulde wethouder Eveline Tijmstra het regenboogkunstwerk bij het NS-station Purmerend. Zij deed dit samen met dansers van het Nederlands Kindertheater (NKT). De feestelijke onthulling vindt plaats op Coming-outdag, waarop aandacht wordt besteed aan uit de kast komen en de sociale acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT). Ook waren er twee toespraken.

Wethouder Tijmstra: ‘Het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn in Purmerend, ongeacht seksuele voorkeur, genderidentiteit of afkomst. Het regenboogkunstwerk laat zien dat iedereen in Purmerend ertoe doet, van wie je ook houdt of waar je ook vandaan komt.’ Het kunstwerk bevat de tekst van artikel 1 van de Nederlandse grondwet, bovenop de kleuren van de regenboog.

Open armen

Daarnaast waren nog twee sprekers uitgenodigd. Purmerender Kees Kasbergen vertelde een persoonlijk verhaal over de problemen waar mensen nog steeds tegenaan lopen als ze uit de kast komen: ‘Laten we mensen die van elkaar willen houden met open armen ontvangen, zodat ze zo snel mogelijk overal zich zelf mogen en kunnen zijn.’ Ook Kirsten Visser sprak bij de opening. Zij is de moeder van Sietse, die in het verkeerde lichaam werd geboren. Visser: ‘Onbekend maakt onbemind. Door dit kunstwerk worden de mensen zichtbaar. Daardoor raken we met elkaar in gesprek, wordt onbekend alsnog bekend, en ontstaat er begrip.’ Aansluitend trad het Nederlands Kindertheater op met een spectaculair dansnummer.

Regenbooggemeente

Purmerend is sinds 2012 regenbooggemeente. In Nederland zijn 42 van deze gemeenten, die actief beleid voeren voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBT-inwoners, zodat ook zij overal zichzelf kunnen zijn. In Purmerend ligt de focus voor een groot deel op LHBT-jongeren. Veel hebben te maken met negatieve reacties van leeftijdsgenoten, pesten en geweld. Ook zijn zij meer kwetsbaar voor bijvoorbeeld depressie en zelfmoord. Wethouder Tijmstra: ‘Redenen genoeg om te blijven werken aan acceptatie en het bieden van een veilig leefklimaat in Purmerend.’

Hart van Nederland

Hart van Nederland was ook aanwezig om opnames te maken. Deze reportage zal mogelijk worden uitgezonden in de late editie om 22:20 uur.

Relevant artikel:

In Purmerend doet iedereen er toe

Fotografie: Regio PurmerendSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
17.1 ° C
18.3 °
15.5 °
71 %
4.9kmh
18 %
za
19 °
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.