6.7 C
Purmerend
maandag 15 april 2024
HomePolitiekSchriftelijke raadsvragen over rubbergranulaat en bodemverontreiniging

Schriftelijke raadsvragen over rubbergranulaat en bodemverontreiniging

Purmerend – De uitzending van Zembla gisteravond heeft mogelijk gevolgen voor de kunstgrasvelden in Purmerend. De onderlaag van kunstgrasvelden zou een mix bevatten van rubbergranulaat en lavakorrels. Het rubbergranulaat kan zorgen voor een toename van zink, cobalt en andere verontreinigde stoffen in de bodem. Het RIVM blijkt al sinds 2007 voor dit risico te waarschuwen.

Het laatste rapport dat het RIVM heeft uitbracht, meldde dat sporten op een kunstgrasveld met rubbergranulaat geen gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Maar het RIVM gaf in dit rapport al aan dat er wel mogelijk milieuschade zou ontstaan. Dit gebeurt doordat het rubbergranulaat in het kunstgras zich in de omgeving kan verspreiden.

Uit de uitzending van Zembla op 11 oktober blijkt dat het granulaat ook gebruikt wordt als onderlaag voor kunstgrasvelden. In Purmerend is er recentelijk een veld aangelegd die deze mix als onderlaag heeft. Van de andere  velden is dit ons onbekend.

Tekst gaat verder onder foto’s.

Foto: Dirk Groot
Foto: Dirk Groot

Uit beelden die Zwerfinator Dirk Groot half augustus maakte, blijkt dat deze mix inderdaad onder het nieuwe hockeyveld bij sportcomplex de Munnik is verwerkt. Het gaat in onze gemeente om een granulaat van kleine rubberdeeltjes met lavagesteente. “Hoe kleiner het granulaat hoe groter de afbraak is van stoffen.” Dirk legt in een video uit hoe het mengsel van rubber en lava onder het nieuwe hockeyveld er uit ziet.

De eigenaar van de kunstgrasvelden in Purmerend is Spurd. Deze stichting is de uitvoerder van het gemeentelijk sportbeleid. Voor de aanleg van dit betreffende kunstgrasveld was een bedrag begroot van 200.000 euro. De mogelijke gevolgen zouden kunnen zijn dat sommige velden moeten worden gesaneerd. Volgens de uitzending van Zembla zou dat ongeveer 100.000 euro per veld kosten.

D66 Purmerend heeft vanmiddag vragen over dit onderwerp aan het college gesteld. Deze kunt u hieronder vinden.

Bekijk hier de uitzending van Zembla terug.

Hieronder vindt u de schriftelijke raadsvragen van D66:

https://purmerend.d66.nl/2017/10/11/schriftelijke-raadsvragen-rubbergranulaat-bodemverontreiniging-en-uitzending-zembla/

Update 20 oktober 2017:

Mogelijke milieuverontreiniging kunstgrasvelden onderzocht

Relevant artikel:

Purmerendse kunstgrasvelden in uitzending ZemblaSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,872FansLike
2,546VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
matige regen
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
76 %
3.6kmh
100 %
ma
7 °
di
10 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.