Spurd: onderzoek RIVM milieurisico’s rubbergranulaat afwachten

Foto: Dirk Groot

Purmerend – Woensdag 11 oktober besteedde het tv-programma Zembla aandacht aan de mogelijke milieurisico’s die kunnen ontstaan door het gebruik van rubbergranulaat in de onderlaag van kunstgrasvelden. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan onderzoek doen naar de milieurisico’s van rubbergranulaat in kunstgrasvelden. Spurd en gemeente Purmerend geven in een gezamenlijke persverklaring aan dat ze de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en en de uitkomsten van dit onderzoek afwachten.

Kunstgrasvelden in Purmerend

Een kunstgrasveld bestaat uit een toplaag met daaronder een onderbouw samengesteld uit een drukverdelend doek, een laag van lava en rubbergranulaat en een zandlaag. Uit het gebruikte rubbergranulaat in de onderlaag zouden volgens het tv-programma stoffen vrij kunnen komen die in de bodem en het water terecht kunnen komen, waaronder zink. De kunstgrasvelden in Purmerend zijn aangelegd conform de geldende richtlijnen en kwaliteitseisen. Spurd laat de aanleg van kunstgrasvelden uitvoeren door aannemers die Milieu ISO 14001 gecertificeerd zijn.

Eerder onderzoek naar gezondheidsrisico’s

Zembla maakte eerder een uitzending over mogelijke risico’s van kunstgrasvelden voor de gezondheid van sporters. Het RIVM heeft dit toen onderzocht en geconcludeerd dat het risico voor de gezondheid bij sporten op kunstgrasvelden praktisch verwaarloosbaar is.

Relevante artikelen:

Schriftelijke raadsvragen over rubbergranulaat en bodemverontreiniging

Purmerendse kunstgrasvelden in uitzending Zembla

Regio Media TV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Elke vrijdag om 12:00 uur in uw mailbox.

Laatst binnengekomen

Volg en vind ons leuk op Facebook

Geef als eerste een reactie

Wat u zegt